Кристалина Георгиева във Велико Търново: България е в много добро икономическо състояние

Мисия

30-05-2019, 19:09

Снимка:

velikotarnovo.utre

Автор:

Мария Христова

Всичко от Автора

Главният изпълнителен директор на Световната банка посети ВТУ и изнесе лекция

Българите са умни хора, страната ни е в много добро икономическо състояние. Това заяви днес във Велико Търново Главният изпълнителен директор на Световната банка Кристалина Георгиева. Тя посети Великотърновския университет, където изнесе лекция „Светът и ние“. „Страната ни е в един свят, който се среща с много повече трудности днес, отколкото вчера. И можем да кажем: Свят, готви се, българите идват!”, заяви Георгиева. Тя допълни, че вижда две неща, в които България стои много добре. „Първо позиционирането на страната ни в IT-и сектора. Това е важно, защото бъдещата икономика е дигиталната икономиката. Страните, които са готови за нея днес, ще успеят утре. И второ, тук сме в един град като Велико Търново, където най-сетне демографската тенденция се обръща от свиване към увеличаване. Много се надявам тези тенденции да ги видим и на други места в България”, коментира Кристалина Георгиева.

Тя направи кратък коментар и за резултатите от евровота у нас. „Видяхме, че у нас хората гласуваха за проевропейските партии и това е много добре. От предишния си опит в Европейската комисия знам, че предстоят месеци, през които ще трябва да се формира програма, която да обединява проевропейските партии. Убедена съм, че това ще се случи”, каза Георгиева.

По повод на това, че отново името и се спряга за председател на ЕК, Кристалина Георгиева отговори: „Аз имам работа, много интересна, много трудна работа. Преди да дойда във Велико Търново, имахме с колегите във Вашингтон обсъждане за това, какво правим занапред за страните, които са изправени пред климатични изменения”.



Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)