31 май е Световен ден без тютюн

Животът

31-05-2019, 07:00

Снимка:

pixabay

Автор:

Мария Христова

Всичко от Автора

Мотото тази година е „Тютюн и здраве на белите дробове”

        Всяка година на 31 май се отбелязва Световният ден без тютюн. Той се инициира от Световната здравна организация (СЗО) и от 1987 г. се провежда в страните по целия свят. На този ден се подчертават рисковете за здравето, свързани с употребата на тютюн и се призовава за ефективна политика за намаляване на нивата на потребление.
        Фокусът на Световния ден без тютюнопушене през 2019 година е въздействието на тютюнопушенето върху здравето на белите дробове. Тютюнопушенето е една от най-важните причини за белодробни заболявания, намаляване на качеството на живот на боледуващите от тях, ранна инвалидизация, страдание и преждевременна смърт. Това е единствената причина за влошаване на здравето, която е напълно предотвратима.

Как тютюнът застрашава здравето на белите дробове?

        Белодробните заболявания имат изключително голямо социално-икономическо значение в световен мащаб.

Рак на белия дроб

        Тютюнопушенето е основна причина за рак на белите дробове и причинява над две трети от смъртните случаи от рак на белия дроб в световен мащаб. Излагането на вторичен тютюнев дим у дома или на работното място също увеличава риска от рак на белия дроб. Десет години след отказа от тютюнопушене рискът за заболяване от рак на белия дроб намалява 2 пъти в сравнение с този на пушачите.

 

Хроничната обструктивна белодробна болест (ХОББ) е термин, с който се означават група заболявания (емфизем, хроничен бронхит, бронхиална астма и бронхиектази), протичащи с хронична или повтаряща се обструкция на дихателните пътища. Тютюнопушенето – активно и пасивно е основен рисков фактор за развитието и високата смъртност от ХОББ, като броят на смъртните случаи е в пряка зависимост от интензивността на тютюнопушене. Рискът от развитие на ХОББ е особено висок сред индивидите, които започват да пушат в ранна възраст, тъй като тютюневият дим значително забавя развитието на белите дробове. Ранното преустановяване на тютюнопушенето е най-ефективното средство за забавяне на развитието на ХОББ и подобряване на симптомите на астма.

        Експозицията на цигарен дим в детска възраст води до редица негативни здравни ефекти, засягащи физическото и нервно-психическото развитие на децата.
        Белите дробове на децата са по-малки, а тяхната имунна система е по-слабо развита, което прави по-вероятно развитието на инфекции на дихателната им система и уши, предизвикани от тютюневия дим. Тъй като децата дишат по-учестено от възрастните, те вдишват повече химикали на кг/тегло от възрастните за едно и също време. В същото време децата имат и по-малки възможности от възрастните да напуснат задимената среда, било в дома или на друго място.
        В световен мащаб около 165 000 деца умират преди 5-годишна възраст от инфекции на долните дихателни пътища, причинени от пасивно пушене. Онези, които живеят в зряла възраст, продължават да страдат от здравните последици от експозицията на вторичен тютюнев дим, тъй като честите инфекции на долните дихателни пътища в ранното детство значително увеличават риска от развитие на ХОББ в зряла възраст.

Туберкулоза

        Туберкулозата е хронично инфекциозно заболяване, което засяга главно дихателните органи и намалява функцията им, което допълнително се засилва от тютюнопушенето. Химическите компоненти на тютюневия дим могат да предизвикат латентни инфекции на туберкулоза, с които са заразени една четвърт от всички хора. Активната форма на туберкулоза, съчетана с вредните последици за здравето на белите дробове от тютюнопушенето, значително повишава риска от инвалидност и смърт от дихателна недостатъчност.

Замърсяване на въздуха

        Тютюневият дим е много опасна форма на замърсяване на въздуха в затворени помещения: съдържа над 7 000 химични съединения (никотин, въглероден оксид, кадмий, арсен, хром, нитрозамини, бензпирени, амоняк, формалдехид, серен диоксид и други). За 69 от тях е доказано, че причиняват ракови заболявания. Всеки човек, изложен на тютюнев дим, вдишва тези вещества. Непушачите, след 30-минутен престой в помещение, където се пуши, имат почти толкова въглероден моноoксид в кръвта, колкото активните пушачи, когато изпушат една цигара.
        Въпреки, че димът може да бъде невидим и без мирис, той може да се задържи във въздуха до пет часа, поставяйки хората изложени на дима в риск от рак на белия дроб, хронични респираторни заболявания и намалена функция на белите дробове.

        По повод на Световния ден без тютюн, Регионална здравна инспекция – Велико Търново, в партньорство с Община Велико Търново, Младежки дом Велико Търново и ПГ по туризъм „Д-р Васил Берон“ организират кампания под мотото „За здрави бели дробове”. Днес в парк „Марно поле” ще се проведе функционално изследване на дишането (спирометрии); ателие с интерактивни игри – сглобяване на пъзели и завъртане на колелото на късмета по темите „Аз не пуша, защото…”, „Какво ще спечеля, ако не пуша” и „Вредите от тютюнопушенето”. Ще има и  благотворителен базар с избрани творби от проведения конкурс за подложка на тема „С аромат на кафе или чай”, посветен на Международния ден без тютюнопушене – 15 ноември 2018 г.

Утре, 1 юни, е спортния празник в околностите на град Велико Търново (парк Ксилифор), включващ: рисуване с тебешири по темата „Аз дишам свободно” и участие на деца и ученици в различни спортни дисциплини и състезания (туристически щафети в три възрастови групи; преодоляване на препятствия –катерене по висяща въжена стълба и изкуствена катерачна стена, “тролей” над езерото; стрелба в цел; колокрос; плажен волейбол; бадминтон; блиц-турнир по шах, риболов и други) като алтернатива на тютюнопушенето.

На 5 юни се организира презентация с родители и работилница с деца на тема „Аз искам да съм здрав“ с потребители на Общностен център за деца и родители „Царевград“ във Велико Търново.

 

 



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов