Кристалина Георгиева с висока оценка за Старата столица след двудневно посещение

Мисия

31-05-2019, 10:38

Снимка:

община Велико Търново

Автор:

Мария Христова

Всичко от Автора

Кметът Панов представи пред Главният изпълнителен директор на Световната банка проекта за нов градски център

Главният изпълнителен директор на Световната банка Кристалина Георгиева бе на двудневно посещение във Велико Търново. Кметът Даниел Панов я посрещна, запозна я със съвременното развитие на града и завишения инвестиционен интерес, отчетен и от международната финансова институция. Панов представи пред Кристалина Георгиева проекта за бъдещия нов градски център, а друга основна тема на разговора обхвана новите европейски програми след 2021 година и увеличения финансов ресурс за страната.

Обсъдени бяха възможностите и механизмите, по които Велико Търново, Горна Оряховица, Свищов и останалите общини извън обхвата на програмата за развитие на селските райони да могат в следващия програмен период да кандидатстват с проекти за малките населени места – за канализация и водоснабдяване, инфраструктура, благоустройство. Тема на разговора бе и целесъобразността на програмата за саниране и възможните финансови механизми за продължаването й.

В аулата на ВТУ „Св. св. Кирил и Методий” Кристалина Георгиева, която има сериозен опит и като еврокомисар, изнесе лекция на тема „Светът и ние”, открита от ректора проф. Христо Бонджолов. 

„Виждам две неща, в които България днес стои много добре – позиционирането на страната ни в IT-сектора. Това е важно, защото бъдещата икономика е дигиталната. Страните, които са готови за нея днес, ще успеят утре. И второ – тук сме в един град, където най-сетне демографската тенденция се обръща от свиване към увеличаване на населението и много се надявам да го видим и на други места в България”, коментира Кристалина Георгиева. 

В лекцията си тя представи глобалните икономически тенденции и предизвикателства, моделите за тяхното развитие и постави акцент върху четири важни области в световната икономика: новите технологии; демографските тенденции, овладяване на климатичните промени и превенцията; стимулиране на икономиката чрез разкриване на работни места. Срещата завърши с оживена дискусия по актуални въпроси.

Кристалина Георгиева има докторска степен по икономически науки, е международно доказан икономист и специалист по въпросите на устойчивото развитие, с богата експертиза от работа в различни части на света, включително в ЕС. Лекцията ѝ в България съвпада с номинацията ѝ за годишната награда за значителни постижения на базираната в Лондон платформа Emerging Europe.



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов