Делегация на ВТУ посети Тверския държавен университет

Животът

31-05-2019, 11:18

Снимка:

ВТУ

Автор:

Мария Христова

Всичко от Автора

Проф. Стоян Буров и проф. Андрей Андреев изнесоха лекции пред студенти от различни специалности

По случай празника на славянската писменост и култура делегация от Великотърновския университет, водена от проф. Стоян Буров – зам.-ректор по учебната дейност, беше на посещение в Тверския държавен университет в Русия. Делегацията взе участие в тържествата по случай празника, като кулминацията беше участието на членовете в празничното шествие на 24 май в прослава на Кирил и Методий и тяхното дело. Шествието, в което участваха множество студенти и преподаватели, завърши пред паметника на братята Кирил и Методий пред Филологическия факултет на университета. Приветствени слова произнесоха проф. Людмила Скаковска – ректор на Тверския университет, и проф. Стоян Буров.

Проф. Стоян Буров и проф. Андрей Андреев изнесоха лекции пред студенти от различни специалности. Проф. Красимира Мутафова – директор на Университетския библиотечно-издателски комплекс, подари на Филологическия и Историческия факултет някои от последните представителни издания на университета. Делегацията взе участие в студентската конференция , посветена на делото на Кирил и Методий, в Историческия факултет, в конкурса по калиграфия на старобългарските букви, в тържеството „Последен звънец“, организирано в чест на випуск 2019 г. на учениците от Академическата гимназия към Тверския държавен университет.

Проф. Людмила Скаковска, ректор на Тверския университет, връчи на делегацията поздравителен адрес до ректора на Великотърновския университет проф. д-р Христо Бонджолов във връзка с преизбирането му за втори ректорски мандат.

На членовете на делегацията беше предложена богата културна програма: посещение на стария Арбат и Третяковската галерия в Москва, посещение на музея на Тверския бит, съдържащ уникална колекция от самовари, посещение на гр. Торжок, известен в цял свят с фабриките си за изработване на сувенири и украшения с ръчно шити златни и позлатени конци, поклонение в музея гробница на генерал Гурко в имението на фамилията в село Сахарово, близо до Твер.

 



Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)