Рисунки на горнооряховски деца ще украсят Пожарната в побратимения град Варен

Мисия

31-05-2019, 14:18

Снимка:

община Горна Оряховица

Автор:

Мария Христова

Всичко от Автора

Те са част от изложбата „С очите си видях бедата“

Рисунки на талантливи деца от Горна Оряховица ще украсят Пожарната служба във Варен, Германия. Те са част от изложбата „С очите си видях бедата“, която бе открита в горнооряховската РС ПБЗН. Рисунките в побратимения град ще отнесе началникът на горнооряховската Пожарна гл. инспектор Георги Тодоров. Той бе поканен да гостува във Варен за честванията по повод 150 г. от създаването на местната пожарна служба. Поканата бе отправена лично от кмета на Варен и шефа на пожарната служба в града, които гостуваха за Празника на Горна Оряховица.

Днес в импровизирана изложбена зала беше превърната една от стаите на РС ПБЗН, в която бяха подредени картините на младите художници. „Получихме стотици рисунки, на които децата са интерпретирали през техния поглед различните бедствия, начините на поведение и действие в критични ситуации, дейностите на екипите от Единната спасителна система“, разказаха организаторите на детския празник.

В областното ниво във Велико Търново са класирани три рисунки, които са заели призови места. Второ място в първа категория във възрастовата група от 7 до 10 години се класира 8-годишщната Мария Костадинова, а трети е Борислав Дончев, също на 8 г. И двете деца са от СУ „Вичо Грънчаров“. Третият призьор е 17-годишната Димитрина Иванова от ПГХТ „Проф. д-р Асен Златаров“. Тя се класира трета в първа категория, трета възрастова група от 14 до 18 г.

На общинско ниво, със съдействието на председателя на сдружение „Гоарт“, художника Роза Абаджиева са избрани най-добрите 38 рисунки, разделени в четири възрастови групи: до 7 г., от 7до 10 г.; от 11 до 14 г. и над 15 г. Тези рисунки са подредени в Районната служба „Пожарна безопасност и защита на населението“, а днес техните автори бяха удостоени с награди, осигурени от пожарната и с подкрепата на Община Горна Оряховица.

Откриването на изложбата се превърна в своеобразен детски празник, който по традиция огнеборците за 10-та поредна година бяха организирали по повод 1 юни. Поздрав към пожарникарите и гостите на празника отправиха децата от ДГ „Бодра смяна” и ДГ „Първи юни“.

Гост на празника бе заместник-кметът Николай Георгиев, който поздрави децата и връчи наградите на най-добрите художници в общинския кръг на конкурса. В категорията до 7 г. на първо място е класирана рисунката на Цветелина Колева, а втора е Звезделина Христова. И двете момиченца са от ДГ „Първи юни“. На трето място е Емилиян Стойков от ДГ „Бодра смяна“. При художници в групата от 7 до 10 г. на първо място е класирана Александра Хрелева от СУ „Вичо Грънчаров“. Второто място е за Даниел Генин от ОУ „Иван Вазов“ и трети е Георги Точев от СУ „Вичо Грънчаров“. В категорията от 11 до 14 г. с първа награда е отличена Дария Иванова от ОУ „Св. св. Кирил и Методий“. Второто място е за Мариела Йорданова от ОУ „Иван Вазов“ и трето – за Ванеса Асенова от ОУ „Св. св. Кирил и Методий“. При най-големите художници, в групата над 15 г. първото място е присъдено на Ибрям Митков от ПГХТ „Проф. д-р Асен Златаров“. Втора е Атче Ахмедова от същото училище, а третата награда е за Моника Узунова, възпитаник на Центъра за подкрепа за личностно развитие.

И за да е пълен празника, служителите на РС ПБЗН бяха подготвили и почерпка за малчуганите. След нея огнеборците направиха кратка демонстрация на техниката. Най-голямата веселба настана, когато децата се качиха в пожарните коли. Под воя на сирени, пуснати буркани, надути клаксони и придружени от полицейски автомобил, малчуганите направиха почетна обиколка в града.

 



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов