Доброволци обновиха Общинския пазар в Павликени

Велико Търново Лайф

01-06-2019, 08:00

Снимка:

община Павликени

Автор:

Мария Христова

Всичко от Автора

Поставени бяха и нови кошчета за отпадъци

Доброволческа акция за подобряване на градската среда се проведе в Павликени. Жители на града, сред които и служители на Общинска администрация, помогнаха за боядисването на стоте търговски маси на Общинския пазар, както и за поставянето на осем нови метални кошчета за отпадъци. Доброволческата инициатива допринесе за освежаването на любимия за жителите на град Павликени общински пазар.

Инициативата беше подпомогната от международната организация Habitat for Humanity в рамките на най-голямата глобална кампания за достъп до жилище и жилищни права -  Build Solid Ground. Кампанията започна със серия срещи в български общини, посветени на предизвикателствата и възможностите на урбанизацията.

В сградата на община Павликени се проведе информационна работна среща, в която се включиха 20 участника, представители на общинската администрация. Събитието откри заместник-кметът инж. Анастасия Вачева.

По време на работната среща се разгледаха възможностите за обновяване на бедните квартали – а именно, подобряване на условията на живот и осигуряване на достъп до базови санитарни условия. В момента, един от всеки седем души на планетата живее в неправомерно застроени и пренаселени градски територии, с недостатъчна инфраструктура, често без достъп до електричество, вода и канализация, стана ясно по време на срещата.

Тема на дискусията бе и нуждата от подобряване на правата върху земята. В световен план, 75% от хората в света нямат подходяща документация за земята, на която живеят и милиони живеят в постоянен страх от изселване, нежелаейки да напускат домовете си, в които са живели понякога цял живот. Експертите на Habitat for Humanity са категорични, че с осигурена собственост или право на ползване, хората живеят без страх от изселване и инвестират повече в своите семейства, общности и бъдеще.

Чрез проведеното мероприятие в Павликени, „Хабитат България“ цели да покаже, че пътят към устойчивите градове и достойния живот за всеки минава не само през държавни и общински политики, но и през личната ни отговорност и действията ни като граждани и съседи. 

В рамките на тригодишната си кампания, „Хабитат България“ ще посети общини в цялата страна. Планираните за 2019 г. общини са: Симитли, Павликени, Горна Оряховица, Лясковец, Лом, Ботевград, Правец, Стара Загора, Троян, Самоков и Септември.

През 2018 г. в кампанията участваха Смядово, Търговище, Антоново, Габрово, Кюстендил, Дупница, Несебър, Бургас, Сунгурларе и София, като в информационните дни се включиха близо 1000 участници и доброволци.

 



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов