Свищовска ученичка спечели участие в Европейски лагер за млади лидери

Мисия

02-06-2019, 14:00

Снимка:

архив

Автор:

Мария Христова

Всичко от Автора

Любомира Димитрова се представи блестящо я конкурс за ученици от цяла Европа

Единадесетокласничката от Свищовското СУ ”Николай Катранов” Любомира Димитрова  се представи блестящо в организирания с подкрепата на Европейската комисия конкурс за ученици от цяла Европа и спечели правото да представя България  в „Летен лагер - Европейско училище”, който ще се проведе от 16.08.2019 г. до 31.08.2019 г. в Република Грузия.

Лагерът се организира от Детски Младежки Национален Център- Грузия с подкрепата на органите на Европейския съюз. Инициативата е свързана с източното партньорство, стимулиращо отношенията между Европейски съюз и шестте източни държави-партньори - Армения, Азърбейджан, Беларус, Грузия, Молдова и Украйна.

Във връзка с целите на проекта, право на участие в лагера спечелиха 100 участника от държавите на територията на цяла Европа, а не единствено от страните-членки на Европейския съюз. Целта на лагера е да се осъществи подкрепа и подготовка на млади лидери от цяла Европа по въпросите, свързани с европейските ценности и гражданските отговорности на населението. Основната задача на организаторите е да спомогнат за създаването мултикултурна  и толерантна обстановка за сътрудничество между младите хора. Посредством серия от обучителни дейности под различна форма участниците ще имат възможност да развият своите лични и бъдещи професионални качества.

Очаква се избраните ученици да  приложат уменията, придобити по време на лагера при разработването на собствени проекти на тема гражданско образование за младежи след завръщането си в държавите, в които живеят и се обучават.

Конкурсът протече на 2 етапа, първият от които се състоеше в подаване на документи, включително попълване на въпросник с мотивационни въпроси и представяне на сертификати за ниво на владеене на английски език. След внимателна оценка на всички получени кандидатури, във втория кръг координаторите на проекта проведоха интервюта (на английски език) с избраните участници. Всички разходи по пътуването и престоя на учениците, включени във финалната селекция, са за сметка на организаторите.  Проектът е от ключово значение при изпълнението на целите за промотиране на европейските ценности на толерантност, сътрудничество и гражданска отговорност, включително и в рамките на държави, които не са част от Европейския съюз, но съставляват важна част от културния облик на континента Европа.

          



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов