В Свищов отбелязаха 143 години от героичния поход на Ботевата чета и гибелта на Христо Ботев - velikotarnovo.utre.bg

В Свищов отбелязаха 143 години от героичния поход на Ботевата чета и гибелта на Христо Ботев

02 юни 2019, 13:23 | Мария Христова
  • Снимка:
    община Свищов

  • Снимка:
    община Свищов

Слово произнесе председателят на Общинския съвет д-р Кристиян Кирилов

С общоградско поклонение днес в Свищов бе почетена паметта на Христо Ботев и на загиналите за свободата и независимостта на България.

В 11.30 часа, пред паметника на Свободата в крайдунавския град се събраха родолюбиви българи обединени от желанието да отдадат заслужена почит на един от най-светлите идеали на българския народ – Христо Ботев. Директорът на дирекция „Култура и културно наследство“ Росен Маринов прочувствено рецитира стихотворението „Майце си“, с което успя да предаде вълнението, трепета и любовта на великия българин към майка му и към Родината.

Слово пред присъстващите произнесе председателят на Общински съвет – Свищов д-р Кристиян Кирилов, който каза, че със силата и магията на своите слова, и със своята саможертва Ботев е показал пътя, който е трябвало да извърви българският народ, за да изгрее свободата. В речта си д-р Кирилов изброи редица достойни свищовци, чиято съможертва е гордост за днешното поколение и допълни, че те са част от родовата памет на Свищов. „Няма по-достоен пример за патриотизъм от техния подвиг, защото той е израз на силната любов към Отечеството и на стремежа им да видят родината си свободна!“, допълни още той.

Венци и цветя в знак на признателност бяха поднесени от името на кмета на община Свищов Генчо Генчев, председателят на ОбС – Свищов д-р Кристиян Кирилов, Военно формирование 28880 - гр. Белене, СА „Димитър А. Ценов“, РУ на МВР, Районна служба "Пожарна безопасност и защита на населението", неправителствени организации, културни и образователни институции, политически партии, пенсионерски клубове и граждани.

Точно в 12.00 часа, по традиция от 1948 година, двуминутен вой на сирени оповести отдаването на всенародна почит към паметта на Ботев и на загиналите за свободата на България.

За достойното отбелязване на паметния ден допринесоха военнослужещите и духовият оркестър от Военно формирование 28880 – гр. Белене.

 Коментари

Няма коментари.

Добави коментар

* Задължителни полета