Месец на българския мюзикъл започва в МДТ „Константин Кисимов”

Велико Търново Лайф

03-06-2019, 10:13

Снимка:

МДТ

Автор:

Мария Христова

Всичко от Автора

На сцената на храма на Мелпомена ще бъдат представени три обичани от публиката заглавия

Месец на българския мюзикъл започва в Музикално-драматичен театър „Константин Кисимов” във Велико Търново. През юни на сцената на храма на Мелпомена ще бъдат представени три обичани от публиката заглавия. На 13 юни е представлението на мюзикъла „Криворазбраната цивилизация”, а на 17 юни търновци и гостите на града отново ще могат да гледат спектакъла за малки и големи „Четиримата близнаци”. Последното мюзикълно заглавие в афиша е „Вражалец” и ще се играе на 24 юни. 16 лева е промоционалната цена за закупилите билети за двете представления на „Криворазбраната цивилизация" и "Вражалец". За "Четиримата близнаци" при семейни посещения цената на билета е 6 лв. на човек. Билети се продават на касата на великотърновския театър.

„Криворазбраната цивилизация” е спектакъл по музика на Дечо Таралежков и текст на Добри Войников, а текстът на песните е на Райко Стойков. След обичания телевизионен вариант на режисьора Хачо Бояджиев от 70-те години на миналия век, великотърновският театър за първи път у нас постави това заглавие в музикален вариант. Сценарият и режисурата са на Борис Дюлгеров, художник е Лидия Къркеланова, а диригент – Васил Вълчев. Хореографията е дело на Катя Богданова, а хормайстор е Яница Брънзелова. Либретото на постановката е по оригиналния текст на Добри Войников, в което умело е вплетена музиката на Дечо Таралежков.

Музикалната комедия за малки и големи „Четиримата близнаци” е по музика на композитора Георги Костов и беше поставена на търновска сцена от гост-режисьора Стефан Донев. Мюзикълът е създаден по пиесата „Приказка за калпаците” на Панчо Панчев – Дядо Пънч, написана преди повече от 45 г. и играна от театрите на всички български градове, а и в много чужди държави. Музикалното произведение е създадено през 1997 г. по идея на проф. Светозар Донев и е поставено за първи път на сцена още същата година в музикалния театър в София. Хореографията е на Радослав Радев, а диригент на спектакъла е Васил Вълчев. Над приказната сценография и костюмите работи художникът Иван Токаджиев, бивш директор на БНТ и зам.-министър на културата.

Мюзикълът „Вражалец” е създаден по пиесата на Ст. Л. Костов и музика на Дечо Таралежков. Режисьор на постановката е Гълъб Бочуков, директор на Театрално-музикален център „Димитър Димов” в Кърджали, диригент-постановчик е Игор Богданов, над сценографията работи Лидия Къркеланова, а хореографията е на Катя Богданова. Търновският театър е първият в България, който поставя „Вражалец” като мюзикъл.

И трите мюзикълни заглавия са съвместна продукция на музикалния и драматичния отдел на великотърновския театър, а в тях участват оркестърът, балетът и хорът на МДТ.

 

 

5.6.19

сряда

19:00

МДТ Малка зала

„Министершата

 комедия от Бранислав Нушич

13.6.19

четвъртък

19:00

МДТ Голяма зала

„Криворазбраната цивилизация“

мюзикъл - комедия

17.6.19

понеделник

18:00

МДТ Голяма зала

СЕМЕЕН СЛЕДОБЕД

„Четиримата близнаци“

мюзикъл за малки и големи

19.6.19

сряда

19:00

МДТ Малка зала

„Министершата“

 комедия от Бранислав Нушич

20.6.19

четвъртък

19:00

МДТ Голяма зала

ГОСТ

Държавна опера гр. Ст. Загора

„ГЕТО“ - балетен спектакъл

по музика на Горан Брегович                      и Клезмер

24.6.19

понеделник

19:00

МДТ Голяма зала

„Вражалец“

мюзикъл - комедия

29.6.19

събота

19:00

МДТ Голяма зала

Концерт на МДТ „К. кисимов“

 



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов