Министър Младен Маринов инспектира проблемните зони около р.Янтра във Велико Търново

Мисия

03-06-2019, 18:19

Снимка:

velikotarnovo.utre

Автор:

Мария Христова

Всичко от Автора

Общината поиска пари от държавата за почистване на 8 км, но са осигурени само за 3 км

Министърът на вътрешните работи Младен Маринов инспектира квартал "Асенов" във Велико Търново, който бе застрашен от заливане в нощта срещу понеделник от придошлите води на р.Янтра. "Дойдохме, за да видим къде има проблемни зони и да се разположат необходимите съоръжения ако река Янтра започне да излиза от коритото си", обясни министър Маринов. Община Велико Търново е разработила проект за почистване на 8 км от урбанизираната зона, но от Междуведомствената комисия има осигурени средства само за 3 километра. На въпрос може ли като председател на Комисията по бедствия и аварии да поеме ангажимент за осигуряване на отпускане на пари и за останалите 5 километра, министър Младенов заяви: "Заявки има от цялата страна, а парите не са толкова много. Исканията са за около 300 млн.лева, а имаме около 70 млн.лева. Заради това трябва средствата да се разпределят приоритетно. Винаги оставяме един резерв и правим анализ на всички необходимости като се надявам, тогава да отпуснем средства и за Велико Търново", коментира Младен Маринов.

Той обясни, че след проливните дъждове през последното денонощие най-критично е било положението в Пловдив, но ситуацията вече е овладяна. "Проблемите възникват не само заради природни катаклизми, но на някои места и в следствие на човешка немарливост-непочистени шахти, речни корита. Затова превенцията е от изключително значение и именно заради това правим огледи, за да установим къде има проблемни зони. Там, където има качествено свършена работа, проблемите са много по-малко", каза още министър Маринов.

Според кмета на Велико Търново Даниел Панов, ако има повече средства за превенция, много по-малко пари ще се харчат за предотвратяване щетите от бедствия и аварии. "Денонощното наблюдение на критичните участъци се извършва предимно от кметове на населени места и от доброволци и при нужда се изграждат временни диги. Нивата на язовирите пък се контролират от съответния стопанин. В момента три язовира в страната преливат през преливниците и няма място за притеснение", увери директорът на Главна дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“ към МВР главен комисар Николай Николов.



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов