Поредица от лекции за съвременните тенденции в архитектурата и градското пространство започва във Велико Търново

Мисия

04-06-2019, 10:10

Снимка:

община Велико Търново

Автор:

Мария Христова

Всичко от Автора

Събитията са организирани от Общината

Поредица от лекции за съвременните тенденции в архитектурата, създаването или преоформянето на градски пространства започва във Велико Търново. Събитията са организирани от Общината и имат за цел да насочат общественото внимание към бъдещото развитие на Старата столица, в частност – към създаването на нов градски център, а също и към конкурсното начало и дело при решаването на градоустройствени въпроси с голяма обществена значимост.

На 7 юни в голямата зала на Общината ще гостува арх. Велислав Доцин, част от „Имидж Бюро“ /София/. Лекцията му е на тема „Безкомпромисното отношение към архитектурния детайл“ и ще започне в 17,30 ч. Архитектурното студио включва млади професионалисти, обединени от желанието си да решават съвременните проблеми на градската среда. Екипът участва в редица архитектурни състезания - конкурсите за нов градски център във Велико Търново, нова библиотека и за градско обзавеждане в морската градина във Варна, нова детска градина в столичния кв. Горна Баня , нов корпус на Медицинския университет в София и др.

Поредицата от лекции продължава на 8 юни от 16,00 ч., отново в голямата зала на Общината. Първата среща е с арх. Мая Шопова - преподавател в дизайнерския факултет „Архитектура + Урбанизъм” към Масачузетския университет по технологии (MIT). Тя води лекции на класове, в които се обменят знания и умения в сферата на архитектурата, изкуствата, урбанизма, информационните технологии, маркетинга и други. Арх. Шопова ще говори за интердисциплинираността в архитектурата.

Веднага след това е лекцията на италианския архитект Диего Терна. Темата е за критичното мислене в архитектурата. Диего Терна е съосновател на архитектурно студио „Куинзи Терна Аркитектуре”. Участва в широк спектър от проекти, издателски материали, критика и дидактика в сферата на архитектурата, урбанизма и изследователската дейност. Работата на студиото е награждавана в множество международни конкурси, а проучванията са публикувани в редица книги и списания.

В съботния следобед ще гостуват и архитекти от „Стивън Джордж Интернешънъл” (SGI), водени от Мария Мишинева. SGI е сред водещите архитектурни компании в Централна и Източна Европа, предоставяйки иновативни проекти в различни сектори, с множество престижни международни награди и признания.

Разработките на арх. Диего Терна, Мая Шопова, „Имидж Бюро“ на Велислав Докин и на SGI са сред осемте отличени на Международния архитектурен конкурс „Ново сърце за Стария град“. В Старата столица лекции изнесоха също Арх. Андреа Д’Антраси (Италия), член на журито в професионалната надпревара, както и арх. Клаудио Нарди (Италия), автор на класирания на 1-во място проект.

Международният архитектурен конкурс „Ново сърце за Стария град” се проведе през 2018 г. Състоеше от две части – архитектурна (идеен проект за сграда на експозиционен център) и урбанистична (концепция за обновяване на територията на Старото военно училище, в която ще бъде разположена сградата на експозиционния център). В конкурса имаше над 60 участници от 15 държави. Предстои провеждане на процедура по договаряне с арх. Клаудио Нарди за изготвянето на технически инвестиционен проект за сградата на експозиционен център. Ще бъде открита и публична дискусия относно възможностите за развитие на територията на бъдещия нов градски център, възоснова на конкурсните идеи на всички участници.



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов