Събития от съпътстващата програма на 24. Габровско биенале в началото на юни

Животът

06-06-2019, 08:00

Снимка:

архив

Автор:

Мария Христова

Всичко от Автора

В събота очакват децата в Поумняващия парк в Град градина, най-новата интерактивна изложба

На 17 май Музеят на хумора и сатирата в Габрово откри изложбите от 24. Габровско биенале на хумора и сатирата в изкуството. В рамките на Биеналето до края на септември 2019 предстоят редица събития като съпътстваща програма - срещи с творци, филмови прожекции и образователни програми, по темата на биеналето  Измерения на публичното. Още в първата седмица на юни екипът на Музея е подготвил няколко любопитни събития.

Днес, точно преди премиерата на  второто издание на книгата „Бодкаджии“ на Радослав Бумов , от 17:00 часа ще се проведе екскурзоводен тур в изложбите от 24. Габровско Биенале. На публиката ще бъдат представени някои от акцентите в изложбите със съвременно изкуство и карикатура, както и какви са измеренията на публичното през погледа на творци от 44 държави от цял свят. Гостите ще се върнат и назад във времето в изложбата Златен Езоп, в която са изложени всички творби, получили голямата награда от 1973 до 2017 година.

На 7 юни от 17:00 в Залата на жирафите ще се проведе първата прожекция от съпътстващата програма на 24. Габровско биенале. Документалният филм НЕОН, на режисьора  Ерик Беднарски, проследява историята на неоновите знаци от комунистическо време във Варшава, контекстът, който ги е създал, хората и местата, свързани с тях и многото значения, които са придобивали от създаването им. Неоновите светлини е трябвало да създават чувство на модерност и напредък в една страна, откъсната от Запада. Благословени от идеологията на социализма, те все пак имитират цвета и блясъка на капиталистическите градове. Днес тези неонови знаци сa прославени и много търсени. В последните години интересът към тях е нарастнал не само в Полша, но и в много други страни. Филмът е със субтитри, а цената на билета е 4 лева.

Партньор на програмата от прожекции на документални филми е Master of Art Film Festival.

На 8 юни, събота, от 11 часа,  Музеят очаква най-малките почитатели на хумора и сатирата в Поумняващия парк в Град градина, най-новата интерактивна изложба, специално създадена за деца. Те могат да се включат в образователното ателие Градът и изкуството , което е посветено на изкуството в публичната среда. Участниците ще разберат какво е публично пространство и публично изкуство. Ще си отговорят на въпроси като: кои видове изкуство присъстват в градовете, защо, и от кого зависи това. Всичко това, докато изработват макет на паметник /скулптура/ от глина.  Ателието е подходящо за деца от 6 до12 години, както и за и семейства. Желаещите могат да се запишат на 0878458 430 или на priateli@humorhouse.bg. Вход 5 лв. ; 20% отстъпка за притежателите на карта Приятели на хумора.

 



Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)