Инж. Добромир Добрев и зам.-министър Янко Иванов откриха Празника на горнооряховския суджук

Мисия

08-06-2019, 14:42

Снимка:

община Горна Оряховица

Автор:

Мария Христова

Всичко от Автора

През целия ден ще има много кулинарни игри, викторини и разбира се много награди

С настроение, музика и димящи скари, които подгряват от снощи в парк „Градска градина“, продължава и днес Празника на горнооряховския суджук. За официалното откриване на празника

В Горна Оряховица дойдоха заместник-министърът на земеделието Янко Иванов, областният управител проф. Любомира Попова и заместник-областният управител инж. Детелина Борисова, депутатите инж. Клавдия Ганчева и Станислава Стоянова, председателят на Общинския съвет във Велико Търново Венцислав Спирдонов, гости от съседни общини, орагнизации, институции, както и гости от чужбина.

За мен е огромно удоволствие да бъда на вашия празник. Суджукът е един от символите на града. Безспорно не само месната промишленост, но и всички ние можем да се гордеем с факта, че „Горнооряховски суджук“ е първият български продукт със защитено географско наименование, каза при официалното откриване заместник-министърът Янко Иванов.

Празникът на горнооряховския суджук е единствен по рода си. През годините неизменни партньори на Община Горна Оряховица за реализацията му са Историческият музей и Сдружение „Раховец 2007“. През 2015 г. в Музея бе открита първата по рода си етнографска експозиция, посветена на горнооряховския деликатес. И сега основни наши партньори са производителите на най-вкусния деликатес – фирмите „Боби 03“, „Родопа Горна Оряховица 96“ и „Стефанов – Иван Стефанов“. Като хора, мислещи за българското и родния град, се стремим да съхраним традицията, завещана ни от гороноряховските суджукари и да я предадем на бъдещите поколения, за да може славата на горнооряховския суджук да продължи да привлича към града ни хора от близо и далеч. Насладете се на незабравими празнични дни, наситени с много песни, танци, забавления и кулинарни изненади, пожела и кметът инж. Добромир Добрев, откривайки празника.

След официалното откриване сцената бе отстъпена на фолклорни състави, които ще забавляват гостите на празника, а официалните гости посетиха всеки един от щандовете.

И тази година празникът се организира от Община Горна Оряховица, Исторически музей и „Боби 03“, „Родопа Горна Оряховица – 96“ и „Стефанов – Иван Стефанов“, които единствени в страната имат право да произвеждат „Горнооряховски суджук“.

През целия ден ще има много кулинарни игри, викторини и разбира се много награди.

Изненадата за гостите на празника тази година ще бъде изработването на скулптура от дърво на тема суджук. Пред погледите на всички тя ще бъде изработена с помощта на няколко моторни резачки от Крум Велков, а творбата му ще остане да краси парк „Градска градина“. От Историческия музей са приготвили богат набор от сувенири, които са изложени на специален щанд в парка. Постоянната експозиция в Музея, посветена на горнооряховския суджук, пък е безплатна в дните на празника.

По-късно днес ще стане ясен и победителят в конкурса за домашен суджук.

От 18.00 ч. започва фолклорна програма с участието на Димитър Аргиров, Оркестър „Експрес бенд“, Жоро Любимеца и Валя. От 23.00 ч. на пл. „Георги Измирлиев“ гостите на Празника ще могат да видят атрактивен 3D мапинг с тематика посветена на горнооряховския суджук.

Третият ден от празника ще продължи с програма на самодейци от общината и гости. В неделя е финалът на другия конкурс - за домашно приготвено ястие „Без суджук не може!“. Желаещите да участват в конкурса трябва да приготвят едно или няколко ястия, в които горнооряховският суджук да бъде основен продукт или да присъства като декорация към него. За участие в кулинарната надпревара се допускат както индивидуални, така и колективни участници (читалища, клубове и др. организации). Приготвените ястия трябва да бъдат донесени в парк „Градска градина” до 10.00 часа в неделя. На финала всеки участник трябва да презентира своето ястие пред жури от технолози на трите фирми производители на Горнооряховски суджук. Победителите ще получат атрактивни награди.

От 15.00 ч. в Художествена галерия „Недялко Каранешев“ ще бъде открита изложбата с картини от ХХ Международен пленер „Живописатира“. В него по традиция участват както художници от Сдружение Гоарт, така и творци от страната.

От 18.00 ч. започва вечерната фолклорна програма с участието на Национален фолклорен ансамбъл „Българи“, Албена Вескова и Крум Крумов. По традиция празникът ще завърши с празнични илюминации, а от 23 .00 ч на пл. „Георги Измирлиев“ отново ще бъде показан тематичен 3D мапинг.

 



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов