Изпъстрен със събития е вторият фестивален ден от «Орел на Дунава» в Свищов

Мисия

08-06-2019, 14:56

Снимка:

община Свищов

Автор:

Мария Христова

Всичко от Автора

Посетителите се запознаха отблизо с живота и бита на древните римляни и варвари

През втория фестивален ден от «Орел на Дунава», античният град Нове в ранни зори отвори вратите си за посетители. Император Нерон прие строя от Римските легиони, а по-късно римският походен лагер и варварският лагер представиха по атрактивен начин древна римска кухня, изкуства и занаяти.

Посетителите имаха възможност да се разходят из лагерите и да се запознаят отблизо с живота и бита на древните римляни и варвари. Бяха отворени ателиета и работилници дори за най-малките. Антични занаяти и приложни изкуства, антични настолни игри,  шев на древни облекла, коване, обработка на кожи, грънчарство, антична кухня, стрелба с лък, антична военна подготовка бяха само част от нещата, които можеха да видят гостите на Свищов.

В обедните часове, Master Chef България 2017 Божана Кацарова представи пред публиката две ястия, които е приготвила по рецепта от прочутата готварска книга на Древен Рим "De Re Coquinaria". Та сподели, че докато е чела книгата с рецепти, силно я е впечатлил факът, че древните римляни са използвали сол и черен пипер във всичко, което са готвели – и сладко, и солено. Тя добави още, че римляните са създателите на едни от първите сосове. Това, което беше избрала да приготви и презентира пред публиката бяха: основно – телешко с трюфели, а за десерт – варени фурми с канела и крем от фурми, вербена, лимон и боровинки. След срещата с публиката, шеф Божана ръководи журито в последвалото антично кулинарно състезание между групите-участници, които се състезаваха за най-вкусна и най-добре презентирана автентична древна кухня.

Забавленията, атракциите и демонстрациите в античния град продължават през целия ден, а в късния следобед, от 16.00 часа, в Посетителски център „Нове“ ще се проведе симпозиум под надслов „Древното наследство в България“. По време на него доц. д-р Бони Петрунова ще направи публична лекция на тема „Древни съкровища, музеи, туризъм“.

По програма вторият фестивален ден ще приключи след 20.00 часа, с връчване на наградата «Златен орел» за принос в опазване на културно-историческото наследство и Голямата битка между варвари и римляни.

 



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов