387 души с белодробни заболявания са преминали през МБАЛ – Горна Оряховица за 5 месеца

Мисия

08-06-2019, 16:24

Снимка:

МБАЛ "Св. Иван Рилски"

Автор:

Мария Христова

Всичко от Автора

Второ вътрешно отделение е едно от най- натоварените в болницата

603-ма пациенти са преминали през Второ вътрешно отделение на МБАЛ "Свети Иван Рилски" за периода от 1 януари до 31 май на тази година съобщи д-р Ели Маринова, началник на отделението. От тях 387 са били с белодробни заболявания (най- често пневмонии, остри бронхити с техните усложнения- дихателна недостатъчност и бронхиална астмабронхиектатична болест). Останалите 216 пациенти са били ендокринно болни - предимно с декомпенсиран захарен диабет тип 1 и тип 2 с неговите усложнения. В отделението се извършва лечение в два обособени сектора- пулмологичен и ендокринологичен; то разполага с 25 легла.

За отчетния период използваемостта в отделението е била 86% при среден престой 5,7 дни и нищожен леталитет от 0,4%.

"Второ вътрешно отделение е едно от най- натоварените, с голям брой преминали болни. Осигуряваме качествена лечебна диагностика и бързо, и ефикасно лечение на хоспитализираните. В отделението работи добър екип от лекари и специалисти, и опитни медицински сестри, които са с дългогодишна практика и висока квалификация. Нашият екип е с отговорно и всеотдайно отношение към работата си. Най- радостното е, че в отделението избират да работят и да се развиват млади лекари, които са с големи възможности да практикуват професията и са много мотивирани.", коментира д-р Маринова.

Младата смяна са д-р Ренета Гонгалова, която е със защитена от една година специалност "Ендокринология и обмяна на веществата" и новозавършилият лекар д-р Стела Билчева, която е специализант по "Ендокринология".

Великотърновката Стела Билчева завършва през 2012 г. ПМГ "Васил Друмев", паралелка "Биология и здравно образование", а през 2018 г. се дипломира в Медицинския университет във Варна. Избира да специализира "Енодкринология".

"Явявах се на много интервюта в различни болници в страната, но никъде нямаше възможност да специализирам "Ендокринология", тъй като няма свободни места. Опитах и в болницата в Горна Оряховица, без да имам очакването, че и тук ще се случи", признава 25-годишната д-р Билчева. В стационара обаче дали възможност на младата лекарка да започне работа. "Вече работя тук осем месеца, имам голям шанс за развитие, а най- големият плюс е, че работя не само по специалността, но и с всякакви пациенти", споделя още д-р Билчева.

"Младите колеги ще продължат добрите традиции в отделението и ще ги развиват за в бъдеще", не крие удовлетворението си д-р Ели Маринова.

 



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов