Директорът на Националния исторически музей доц. д-р Бони Петрунова получи наградата „Златен орел“

Мисия

09-06-2019, 14:31

Снимка:

община Свищов

Автор:

Мария Христова

Всичко от Автора

Отличието бе връчено по време на XV фестивал на античното наследство „Орел на Дунава“

Директорът на Националния исторически музей доц. д-р Бони Петрунова получи наградата „Златен орел“ за принос в опазването на  културно-историческото наследство. Отличието  й бе връчено от кмета на Община Свищов Генчо Генчев по време на XV фестивал на античното наследство „Орел на Дунава“.

Доц. Бони Петрунова е утвърден историк и археолог. Има множество участия в археогически разкопки като ръководител  – от 1988 г. до 2017 г. Участва в над 60 археологически експедиции в почти всички краища на България. Носител е на много награди, сред които „Археолог на годината“ през 2018 г. и наградата на Министерството на културата „Златен грифон“ за принос в развитието на българската археологическа наука.

Щастлив съм, че тази вечер ще връчим на наградата на един достоен човек. На една жена, която покори един от най-трудните археологически обекти – крепостта Лютица, отбеляза  кметът Генчо Генчев и подчерта, че доц. Петрунова ще остане свързана със Свищов и оттук нататък.

Пред многобройните присъстващи в аничния град Нове доц. Петрунова изрази голямата си благодарност за полученото признание и заяви: „Оттук този „Орел“ ще бъде отнесен в кабинета ми в Националния исторически музей, откъдето двамата ще наблюдаваме, опазваме и популяризираме културното наследство на България.“

По-рано през деня доц. Петрунова изнесе публична лекция в Свищов на тема „ Древни съкровища, музеи, туризъм“. В нея тя разказа за част от обектите,  които е ръководила и за разкритите важни археологически находки.



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов