Деветият фестивал на хайдушката песен в Мерданя събра над 300 самодейци от региона

Велико Търново Лайф

10-06-2019, 11:06

Снимка:

община Лясковец

Автор:

Мария Христова

Всичко от Автора

Тракийската фолк-певица Пепи Христозова впечатли гостите на проявата

По традиция в началото на месец юни в лясковското село Мерданя се провежда фестивал на хайдушката песен. Този форум от години се организира от местното читалище с подкрепата на община Лясковец, кметство Мерданя и спонсори от селото.

Събитието е свързано с миналото на мерданчани. Легенда за хайдутството разказва, че селото е било обитавано от хайдути и доказателство за това е намиращ се в околностите му хайдушки камък – исторически знак за гордите поколения. Преди девет години организаторите решиха да претворят историята в песни, стихове и въстановка с различни сюжети, представящи събития от отминалите хайдушки времена. От общински през първата година, още на следващото си второ издание фестивалът се превърна в регионален и предизвиква интереса на все повече участници.  

След официалните приветствия от страна на кметовете – общинският д-р Ивелина Гецова и селският управник Красимира Владова, селото бе огласено в продължение на часове от нашата звучна народна песен. Началото на събитието сложи изпълнението на кабагайда на Стефан Печикамъков и празникът започна с впечатляващи родопски песни, които представиха домакините на фестивала – Женският народен хор при читалище „Развитие 1902”, с. Мерданя с художествен ръководител Красимира Колева.  

Тази година Хайдушкият фестивал събра в Мерданя на централния площад „Свобода” над 300 участници, дошли да възпеят хайдутството и да представят песенни изпълнения с мотиви от живота на българите по време на робството. В празника се включиха групи от лясковските пенсионерски клубове и читалището, както и състави от общинските села – домакините от Мерданя и колективи от Драгижево, Добри дял, Козаревец. Освен от Лясковско, в хайдушкия фестивал участваха и самодейци от още пет общини – от селата на Еленска, Златаришка, Свищовска община – от Палици, Беброво, Буйновци, Сливовица, Морава, както и от по-далечни места като дряновското село Гостилица и сливенското Стара река. Двадесет колектива, от които и няколко детски групи, 14 индивидуални изпълнители, едно трио и няколко рецитатора, си тръгнаха от събора с много впечатления и емоции и разбира се, с много подаръци – сувенири и плакети на фестивала, национален флаг, българска погача и грамоти за участие. Форумът няма конкурсен характер, но е предпочитана културна изява за много самодейци и тази година народното ни изкуство събра на едно място от 4 до 86-годишни изпълнители на хайдушки песни. Гост на празника беше и един танцов състав - лясковският състав „Лудо младо”. 

Организаторите и този път заложиха на една от най-добрите млади фолк-изпълнителки и бяха поканили да весели присъстващите тракийската фолк-певица Пепи Христозова. С нейните избрани български народни песни, площадът в селото се изпълни с гости, с мерданчани и участници във фестивала, които извиха много хора и гордо развяха българският трибагреник – знак за национална гордост, съхраняване на традициите и приемственост сред младите.

 



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов