Делото "Червеите" тръгва повторно в Окръжния съд в Търново

Крими

10-06-2019, 13:45

Снимка:

архив

Автор:

Мария Христова

Всичко от Автора

Процесът е насрочен за утре, след като Апелативният съд отмени изцяло присъдата от общо 11 години затвор за близнаци от Павликени

Делото "Червеите" тръгва повторно в Окръжния съд във Велико Търново. Процесът е насрочен за утре, след като Апелативният съд в старата столица отмени изцяло присъда на първата инстанция постановена през 2017 г.

В края на юни миналата година 33-годишните близнаци Станчо и Илия Станчеви от Павликени, по-известни като Червеите, бяха осъдени на общо 11 години затвор. Те бяха обвинени в грабеж, придружен с опит за убийство. Случката се разиграла около 23 часа на 18 януари 2016 г. във Велико Търново, когато двамата откраднали 250 лв. от офис в близост до театъра, стопанисван от Айдън Юсеинов. Собственикът, заедно с Карамфил Бижев и Альоша Атев, заварили близнаците в офиса. За да запазят откраднатото, Червеите ударили с метална щанга по главата Карамфил и стреляли с пистолет срещу тримата мъже.

Илия беше осъден от Окръжния съд на 7 г. заради опита за убийство. Той получи и 3 г. затвор за това, че в него е открито оръжие, за което няма разрешително. Магистратите решиха той да излежи по-голямата присъда. Осъден беше и да заплати на Карамфил Бижев сумата от 10 000 лв. като обезщетение за неимуществени вреди и сумата от 250 лв. имуществени вреди, които гражданският ищец е претърпял в резултат на престъплението, ведно със законната лихва. Съдът отхвърли предявения от Бижев иск за разликата на уважения размер до предявения от 200 000 лв., а също така и отхвърли изцяло предявения от Альоша Атев граждански иск за сумата от 20 000 лв. като неоснователни и недоказани. За съучастието си другият брат – Станчо Славчев, беше осъден на 4 г. лишаване от свобода, които да се изтърпят при първоначален строг режим.

Съставът на въззивния съд обаче откри, че са налице съществени процесуални нарушения, допуснати от първоинстанционния съд. Липсвало произнасяне на ВТОС с диспозитива на присъдата по част от повдигнатото с обвинителния акт обвинение срещу Илия Славчев и по част от предявените и приети за разглеждане граждански искове от Карамфил Бижев, както и наличие на противоречия между диспозитива и мотивите на присъдата, както в наказателната, така и на гражданската част. Въззивният съд посочва в мотивите си, че във всички случаи съдът е длъжен да се произнесе с присъдата по целия обем на повдигнатото обвинение и на предявените и приети за разглеждане граждански искове. По тази причина делото бе върнато за ново разглеждане от друг състав на Окръжния съд.



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов