Козаревските театрали с нова постановка и нови награди

Велико Търново Лайф

10-06-2019, 14:00

Снимка:

личен архив

Автор:

Мария Христова

Всичко от Автора

Режисьор и постановчик на състава от 12 години е актрисата Стефка Петрова

Театрална трупа „Парашкев Парашкевов” към козаревското читалище „Земеделец-1899” е пред прага на своята 122 годишнина. За творчески сезон 2018-2019 талантливите актьори подготвиха и вече представят успешно в театралните форуми сръбската комедия на Бранислав Нушич – „Госпожа Министершата”. Режисьор и постановчик на състава от 12 години е актрисата от Великотърновския театър Стефка Петрова. Под нейното вещо ръководство любителите актьори представят комични ситуации и образи, търсещи отговор на вечни житейски въпроси.  

В ролята на Министершата, майсторски се превъплъщава Дарина Димитрова, която близо 40 години е част от козаревския театър. След премиерата, козаревските таланти имат няколко гостувания на сцени в региона. Успешно се представиха преди дни в Нова Загора и получиха първото си голямо отличие с новата пиеса. „Щастливи сме и благодарни за признанието и емоцията, която изпитахме на XII Национален фестивал на любителския театър в град Нова Загора. Записахме в 122 годишната театрална история на любимото си село Козаревец втора награда за главна женска роля”, разказаха доволни от успеха си козаревските актьори. Наградата заслужи главната героиня в новата им сценична изява – отличието бе присъдено на Дарина Димитрова за ролята й на Живка в „Г-жа Министершата”.  

Пъстрата палитра от герои ни връща във времето на Голямата Депресия, която Балканите по ред исторически, културни и геополитически причини, като че ли никога няма да напусне. И докато една жена, „едва свързва двата края”, изведнъж, по ирония на съдбата, се оказва на гребена на властта. 

На 20 април, при препълнен салон, на козаревска сцена, беше реализиран премиерният спектакъл на „Госпожа Министершата”. Проявите на театралната трупа се подкрепят ежегодно от Община Лясковец, кметство Козаревец и местния бизнес. 

С новата си рожба актьорите вече се изявиха на сцените на Националните прегледи в Нова Загора и Кортен, предстоят и участия на Театралните празници в Хисаря, в Самоков и други. Читалищното ръководство, кметство Козаревец и Община Лясковец пожелават успешни гастроли на театралната трупа и много аплодисменти от благодарната публика.

 



Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)