Започна петото археологическо лято на крепостта Ряховец

Мисия

11-06-2019, 16:51

Снимка:

Исторически музей Горна Оряховица

Автор:

Мария Христова

Всичко от Автора

За работата на археолозите тази година са осигурени 20 хил. лв. от Община Горна Оряховица

Петото археологическо лято на крепостта Ряховец вече започна. От началото на седмицата екипът поднови проучванията. За работата на археолозите тази година са осигурени 20 хил. лв. от Община Горна Оряховица и също толкова от Министерството на културата. Средствата ще позволят на учените около 30 работни дни, в които се надяват да навлязат в нови исторически пластове и да добавят нови разкрития към находките от предишни години.

И тази година екипът отново ще се ръководи от археолога Илиян Петракиев от РИМ – Велико Търново, заместник-ръководители ще са Мая Иванова и Златина Петракиева от Исторически музей – Горна Оряховица.

В първия ден от проучванията започна работа и Археологическата школа, която е единствена по рода си в страната. Школата дава основни познания на учениците от региона за работата на археолозите и за историята. Около 35-40 деца от четири гимназии от Горна Оряховица, Велико Търново и Лясковец ще се включат в разкопките. Всяка група ще работи по една седмица. Първи на обекта започнаха работа момчета и момичета от СУ „Максим Райкович”. Лясковската гимназия се включва за първи път в Школата. След това те ще бъдат заместени от учениците на СУ „Георги Измирлиев” и СУ „Вичо Грънчаров”, а в началото на юли идва ред на младите археолози от СУ „Емилиян Станев” – В. Търново.

Тази година археолозите имат за цел да продължат разкритията по Северната крепостна стена в посока Западната порта, където се работеше и миналата година. Идеята е максимално да се разкрие стената и при добър късмет да се попадне на некропол. Миналата година учените откриха два средновековни гроба и едно погребение от ранно-желязната епоха. Надеждите са тази година проучванията да стигнат и до некропол в тази част на крепостта. В същото време ще се навлиза и навътре в крепостта, за да се търсят свидетелства за жилищната инфраструктура.

За първи път от възстановяването на проучванията ще се работи и в района на Южното подградие. Отделени са два квадрата там, като археолозите ще опитат да продължат откритията на първата експедиция, започната от Иван Бъчваров и Хитко Вачев. Около 1987 г. те са открили там сграда, която все още е с неизяснен статут и некропол с над 20 гроба. Над 30 години по-късно, за първи път археолози отново ще работят в този край на крепостта Ряховец.

 



Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)