Разследващ американски журналист става Почетен доктор на ВТУ

Животът

12-06-2019, 12:13

Снимка:

архив

Автор:

Мария Христова

Всичко от Автора

Ректорът ще връчи инсигниите на Ерик Уайнър на 17 юни

Ректорът на Великотърновския университет ще връчи инсигниите на новия почетен доктор Ерик Уайнър, журналист, писател и пътешественик

На 17 юни 2019 г. от 13,30 ч. в 321 ауд. ще се състои тържествената церемония по връчване на инсигниите за званието „Почетен доктор“.

Академичният съвет на Великотърновския университет, по предложение на Филологическия факултет, единодушно присъди званието „Почетен доктор на ВТУ“ (Doctor honoris causa) на г-н Ерик Уайнър, журналист, писател и пътешественик. Церемонията ще започне с обявяването на решението от ректора проф. д-р Христо Бонджолов, след което проф. д-р Ценка Иванова, декан на Филологическия факултет, ще представи житейския и професионален път на г-н Ерик Уайнър.

Проф. д-р Хр. Бонджолов ще връчи на новоудостоения почетен доктор медал и диплома за полученото отличие, а в края на ритуала ще му подари копие на патронната икона на Университета.

Академичното слово на г-н Ерик Уайнър, което той ще произнесе на официалната церемония, е на тема „В търсене на мъдростта“.

Високото отличие на Великотърновския университет се присъжда на г-н Ерик Уайнър за приноса му като медиатор в диалога между народи и култури по глобални социални, междурелигиозни и междукултурни въпроси, както и по теми за духовните измерения на живота в нашето съвремие; за преклонението пред книгата и за популяризирането на пътеписния жанр.

Ерик Уайнър е известен журналист, писател, пътешественик, личност със собствени позиции по глобални социални, междурелигиозни и междукултурни въпроси. Автор е на книги, отразяващи различни позиции за живота и за духовните му измерения в нашето съвремие, които са възприети и приветствани от много хора по света. Пътуванията на Уайнър обхващат около 40 държави от всички континенти, с различни цивилизационни традиции и политически системи. Написаното е калейдоскоп на културно-историческото, географско и човешко многообразие на света, опознато от позицията на съвременен интелектуален пътешественик, който иска да намери отговорите на универсални човешки въпроси – щастието, представата за бога, загадката на гения.

 



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов