Архитекти представиха концепциите си за нов градски център на Велико Търново

Мисия

13-06-2019, 15:58

Снимка:

община Велико Търново

Автор:

Мария Христова

Всичко от Автора

Разработките са сред отличените в Международния архитектурен конкурс

Млади и ентусиазирани архитекти от България, Италия и САЩ, представляващи известни архитектурни бюра и студия, презентираха пред великотърновската общественост концепциите си за новия градски център на Велико Търново. В поредица от лекции, проведени в края на миналата седмица, бяха представени обстойно вижданията им за територията на Старото военно училище. Разработките на гостуващите архитекти са сред отличените в организирания през 2018 година Международен архитектурен конкурс „Ново сърце за Стария град“. Специално за представянията пристигна и Борислав Александров – председател на Камарата на архитектите в България.

Срещите бяха открити с лекцията на архитекти от „Имидж Бюро“ /София/. Освен визията си за бъдещия облик на централната част на Старата столица, те представиха други свои конкурсни разработки за публичните пространства в България, обръщайки внимание на съвременните изисквания за градска среда според потребностите на хората.

Своята концепция за територията от 180 декара на т.нар. Старо военно училище, представи и арх. Мая Шопова - преподавател в дизайнерския факултет „Архитектура + Урбанизъм” към Масачузетския университет по технологии (MIT). Арх. Шопова запозна аудиторията с работата на екипа й по други проекти, поставяйки акцент върху екологосъобразния начин на живот, човешкия мащаб, идеалистичното проектиране без авторство и интердисциплинираността в архитектурата.

Представена бе и зелената разработка на „Стивън Джордж Интернешънъл” (SGI) – една от водещите архитектурни компании в Централна и Източна Европа. От името на екипа на SGI говори арх. Мария Мишинева, която е имала водеща роля при изготвянето на концепцията.

В срещите участва и италианският архитект Диего Терна - съосновател на архитектурно студио „Куинзи Терна Аркитектуре”. Той описа в детайли вижданията си за устройството на новата централна част на Велико Търново, като подчерта ключовите роли на бизнеса за инвестициите и на общината за поетапната реализация.

Всяка от концепциите, макар и различна по своето същество и градоустройствени предложения, предвижда новият градски център на Велико Търново да включва много зелени пространства, пешеходни зони над земята и подземна инфраструктура – улици и паркинги. Архитектите следват съвременните тенденции в архитектурата, в създаването и преоформянето на градски пространства.

С поредицата от лекции Община Велико Търново имаше за цел да насочи общественото внимание и към конкурсното начало и дело при решаването на градоустройствени въпроси с голяма обществена значимост.

Международният архитектурен конкурс „Ново сърце за Стария град” се проведе през 2018 г. Състоеше от две части – архитектурна (идеен проект за сграда на експозиционен център) и урбанистична (концепция за обновяване на територията на Старото военно училище, в която ще бъде разположена сградата на експозиционния център). В конкурса имаше над 60 участници от 15 държави. Предстои провеждане на процедура по договаряне с арх. Клаудио Нарди за изготвянето на технически инвестиционен проект за сградата на експозиционен център. Ще бъде открита и публична дискусия относно възможностите за развитие на територията на бъдещия нов градски център, въз основа на конкурсните идеи на всички участници.



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов