Студенти от Стопанска академия завоюваха призови места в националния конкурс „Млад икономист” 2019 - velikotarnovo.utre.bg

Студенти от Стопанска академия завоюваха призови места в националния конкурс „Млад икономист” 2019

14 юни 2019, 12:36 | Мария Христова
  • Снимка:
    Стопанска академия

Ежегодната надпревара се провежда под надслов „Гласът на младите за силна икономика”

Четирима студенти от Стопанска академия „Димитър А. Ценов” завоюваха призови места и награди в националния конкурс „Млад икономист” 2019, който се организира от Съюза на икономистите в България (СИБ). Ежегодният конкурс се провежда под надслов „Гласът на младите за силна икономика” с цел стимулиране ангажираността на младите хора в България за актуална оценка, осмисляне и търсене на полезни решения по актуални проблеми. Темата на тазгодишното, 15-о издание на конкурса бе „Човешкият капитал и благоденствието на България”. Председател на организационния комитет на конкурса и на националното жури бе проф. д-р ик. н. Нено Павлов, зам.-председател на УС на СИБ и ректор на СА „Д. А. Ценов” (1999 до 2007 г.)

Официалната церемония по връчване на наградите се състоя в сградата на Федерацията на научно-техническите съюзи – София, в Деня на икономиста – 11 юни. По традиция, награди бяха връчени в категориите „Ученици”, „Студенти”, „Докторанти”, „Млади специалисти и предприемачи до 35 години”. Сред гостите на церемонията бяха Ева Поведано – търговски представител на Испания в България, ректорът на Стопанска академия – доц. д-р Иван Марчевски, зам.-ректори, декани, ръководители на катедри, преподаватели и учители от висши и средни училища, чиито възпитаници получиха награди, мениджъри и представители на организации и компании, осигурили специални награди за конкурса. В приветствието си към участниците, проф. Нено Павлов подчерта, че в аналитичността и критичността на техните разработки по проблемите на човешкия капитал, се откриват знания, съждения, визия и потенциал за бъдещото развитие на българската икономика и социалното благосъстояние.  
Стопанска академия бе откроена сред най-добре представилите се участници в тазгодишното издание на националния конкурс. Всяка година свищовски студенти са сред призьорите, но в „Млад икономист” 2019 г. бяха награди най-голям брой участници от Стопанска академия – четирима студенти и един бивш възпитаник на свищовската Алма матер. В категория „Студенти”, Първа специална награда (на Асоциацията на индустриалния капитал в България) получи Юсуф Насуф – 4 курс, специалност „Счетоводство и контрол”. В същата категория, Трета специална награда (на Холдинг „Стара планина” – София) получи Петя Маркова – 3 к., спец. „Финанси”. В категория „Докторанти” националното жури класира на първо място Борислав Боев – докторант към катедра „Индустриален бизнес и предприемачество”. Придобилата вече ОНС „доктор” в същата катедра на свищовското висше училище Марияна Любенова, която работи в Столична дирекция на вътрешните работи, завоюва също първо място в категория „Млади специалисти и предприемачи до 35 години”. С номинационна грамота за успешно представяне в конкурса „Млад икономист” 2019 бе отличена Нели Начева – 4 к., спец. „Счетоводство и контрол”.    

Специална награда за конкурса традиционно осигури и Фондация „Проф. д-р Минко Русенов” (учредена от преподаватели към катедра „Финанси и кредит” при СА „Д. А. Ценов”). Наградата, присъдена в категория „Ученици” на възпитаници на НПГ „Д. Талев” – Гоце Делчев,  връчи ректорът на Стопанска академия. По повод 15-ото издание на националния конкурс, доц. Марчевски връчи на председателя на СИБ – проф. д-р Татяна Хубенова, почетния знак на свищовското висше училище. Ректорът благодари на организаторите на конкурса за това, че години наред подклаждат огъня и ентусиазма на много будни млади хора в България, които са избрали икономическото образование. „Това са хората, които ще продължат да създават българската икономическа наука и ще правят така, че България да продължи да се развива и да има по-добро бъдеще”, каза още доц. Марчевски. 

Приветствие към победителите в конкурса поднесе и проф. Хубенова. По думите й, наградените разработки са доказателство, че младите хора в България проявяват дълбоко осъзнато разбиране за ролята на човешкия фактор в съвременното развитие на България като модерна европейска икономика. Проф. Хубенова честити празника на икономистите и от името на почетния председател на СИБ, проф. д-р Делчо Порязов – ректор на Стопанска академия (1972-1975) и почетен гражданин на Свищов. Коментари

Няма коментари.

Добави коментар

* Задължителни полета