Имперският Руски Балет представя „Лебедово езеро“ на Царевец

Мисия

15-06-2019, 11:00

Снимка:

организатори

Автор:

Мария Христова

Всичко от Автора

Летен Фестивал „Сцена на вековете“ 2019 започва на 13 юли

Летен Фестивал „Сцена на вековете“ 2019 започва на 13 юли, (събота), с нашия специален гост Имперски Руски Балет и едно от най-добрите класически заглавия за всички времена – „Лебедово езеро“.
Трупата на Имперски Руски Балет е създадена през 1994 г. по инициатива на Мая Плисецкая. Идеята възниква по време на нейните юбилейни гастроли в Япония по програма на солиста на "Большой театр" Гедиминас Таранда. Името е реверанс в памет на императорското семейство, което има изключителен принос в развитието на руската култура, в това число в създаването на театрите "Большой" и на "Мариинский", където се ражда и израства славата на руския балет, както и знак на признателност към слезлите и напускащите сцената балетни "императори", донесли славата на руското балетно изкуство.
От самото начало с артистите работят педагози-репетитори от най-висша класа. Днес това е н.а. на Русия, лауреат на Държавна премия Галина Шаляпина, която със своя опит и талант помага на младите артисти да стигнат до височините на балетното изкуство. Художествен ръководител е Гедиминас Таранда – не само артист с огромен темперамент и невероятно сценично обаяние, но и педагог по призвание.
С балета си сътрудничат най-големите звезди - Мая Плисецкая, Патрик Дюпон (Парижка опера), Фарух Рузиматов, Диана Вишнева (Мариинския театър), Николай Цискаридзе, Надежда Павлова, Людмила Семеняка, Светлана Захарова, Денис Матвиенко (Болшой театър), Владимир Малахов и Джули Кент (Американския балетен театър), Тамие Кусакари (Япония) и много други.
Това е единственият частен балет, който въпреки всички трудности по време на „перестройката" не само оцеля, но стана и прочут и в целия свят. Трупата е гостувала в Япония, Испания, Австрия, Финландия, Португалия, Бразилия, Уругвай, Германия, Франция, Италия, Швейцария, Люксембург, Литва, Канада, Израел, Китай, Гърция, Словения, Хърватия, САЩ, Ливан, Кипър, Дубай, Малта, Нова Зеландия, Тунис, Турция, Украйна, Казахстан...
В репертоара на трупата са класическите спектакли от "Златния фонд" на световното балетно изкуство – «Лебедово езеро», «Лешникотрошачката», «Спящата Красавица» на П.И.Чайковский, «Кармен» на Бизе-Шчедрин, «Валпургиева нощ» на Шарл Гуно, «Болеро» на Морис Равел, Половецки танци от операта «Княз Игор» на Александър Бородин, «Шехеразада» на Николай Римски-Корсаков, кантатата на Карл Орф «Кармина Бурана» и други.

Специален подарък за зрителите ще е аудио-визуалното шоу "Царевград Търнов-звук и светлина", което ще бъде излъчено след края на спектакъла.



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов