Никополис ад Иструм кани на фестивала „Нике – играта и победата” - velikotarnovo.utre.bg

Никополис ад Иструм кани на фестивала „Нике – играта и победата”

15 юни 2019, 13:00 | Мария Христова
  • Снимка:
    архив

  • Снимка:
    архив

  • Снимка:
    архив

Единствената по рода си историческа възстановка започва на 13 юли

Единствената по рода си историческа възстановка, посветена на ранната и късната Античност, която се провежда на територията на община Велико Търново – „Нике – играта и победата”, ще започне на 13 юли. Основната цел на организаторите е да се популяризира уникалният Археологически резерват Никополис ад Иструм и да се демонстрира пред зрителите един малко познат период от историята , по атрактивен и образователен начин.
Събитието е част от културния календар на Община Велико Търново за 2019 година и още от първото си издание насам се радва на голям интерес. Тази година край Никюп участие във феста ще вземат Сдружение „Ситалк — исторически реконструкции“ и Асоциация Дукс Антика.

 

Сдружение „Ситалк — исторически реконструкции“ е посветено на популяризирането и запознаването с историята на българските земи и региона. Съставени от група ентусиасти с различни професии, всички обединени от историята, с цел популяризирането и запознаването с историята на българските земи и региона. Сдружението реконструира траки и македонци от бурния 4 век пр.Хр, през готите оставили своя отпечатък в късната античност до българското средновековие.
Движени от интереса към историята сдружението проучва и възстановява древни обичаи, религиозни обреди от преди християнизацията — как животът и вярванията са свързани, каква е връзката на Дионис и Арес с траките, богове и ритуали за плодородие на готите, антична кухня — какви продукти и подправки се използвали, да опитаме древните рецепти, робски пазари, или просто моменти от живота на нашите предци. Чрез издирване и изучаване на артефакти, писмени източници и изображения членовете на сдружението изработват, реконструират и демонстрират антична мода — как са се обличали хората и защо са носели такива дрехи, какви бижута са използвали, антични и средновековни игри, с които предците ни си упражнявали мисълта и са отмаряли, антично въоръжение — защитно и нападателно и техники на използването му.
Чрез демонстрации, исторически фестивали и панаири пренасяме частица от миналото в съвременното ежедневие. Защото както гласи латинската поговорка „Historia magistra vitae est“ — „Историята е учителка на живота“.

 

От древният Нове, столица на страховития острогот Теодорих Амал, Дукс Антика връща времето до опустошителния за Римската империя пети век. Асоциацията, основана в наследникът на Нове – Свищов, събира в редиците си участници от Свищов, Плевен, София, Севлиево, Сливен и Силистра. Освен железният строй на една римска оксилиария, съставена от готски федерати, „Дуксовете“ представят бита, занаятите, ритуалите, кулинарията и взаимоотношенията от света на Великото преселение на народите. Свят, доминиран от Рим, но зареден с енергията на свирепите варвари. Оборудването на асоциацията е изработено от майстори – шивачи, ковачи, леяри и сарачи, които са доказани имена в средите на българските исторически реконструктори. В богатата визитка на групата влизат участия като изпълнител, съорганизатор и организатор на реконструкции и фестивали в София, Пловдив, Сливен, Ямбол, Меджидия, Констанца и много други исторически места и обекти в България и чужбина.Коментари

Няма коментари.

Добави коментар

* Задължителни полета