Българи, живеещи в Одеса, бяха топло посрещнати във Велико Търново

Мисия

15-06-2019, 10:59

Снимка:

община Велико Търново

Автор:

Мария Христова

Всичко от Автора

Кметът Даниел Панов предложи организирането на съвместни прояви с местните културни институции

Група българи, живеещи в Украйна и част от Одеското българско дружество, посетиха Велико Търново. Те разказаха за дейността на организацията, на Асоциацията на българите в Украйна.

Кметът на старата столица инж. Даниел Панов поздрави нашите сънародници и подчерта, че макар и далеч от България, те грижливо пазят и поддържат живи нашите традиции, обичаи и култура. Към Одеското българско дружество работи и Неделно училище „Васил Априлов“. 
Гостите споделиха, че знаят много за историята на Второто българско царство и на Велико Търново и го нарекоха „най-българския град“. Освен за миналото на Търновград, гости и домакини говориха и за съвременния облик – за ниската безработица, инвестициите, увеличаването на населението, за богатия културен календар и празниците, организирани от читалищата. Даниел Панов предложи Одеското българско дружество да се свърже с читалища и културни институции във великотърновска община за организирането на съвместни събития и родолюбиви инициативи.

„Благодарим Ви много за топлата среща, за искреното внимание и грижите, които положихте нашата група от Бесарабия да се чувстваме като у дома. За кратките два дни Търново ни очарова, защото е подреден, красив, интелигентен град с дълбока история и висока духовност. Надявам се връзките между Одеса и Велико Търново в бъдеще да станат по-трайни и перспективни.” – каза Аня Терзивец.



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов