Националният музикален фестивал „С песен на сърцето“ – нов живот за старите градски песни

Велико Търново Лайф

17-06-2019, 08:00

Снимка:

организатори

Автор:

Мария Христова

Всичко от Автора

Това е единственият фест с такава тематика в Централна Северна България

На 22 юни от 10.00 часа пред Дечковата къща ще бъде открито десетото издание на Националния музикален фестивал „С песен на сърцето“, организиран от Регионален исторически музей – Габрово.

Създаден през 2009 г. като музикален празник за самодейни вокални групи и изпълнители на стари градски песни, това е единственият фестивал с такава тематика в Централна Северна България, утвърдил се в областта и страната.

Градският песенен фолклор от края на XIX и началото на XX век е малко познат в автентичния си вид. Не съществуват много сведения за изпълнителите, както и за самите изпълнения, много мелодии са забравени или променени. Текстовете също търпят трансформации и модификации, с цел актуализиране към нови реалии. Независимо от тематиката - битови, любовни, елегични, хумористични, деликатно-еротични, те носят духа на градските нрави, в тях прозира интелигентността, лиричността и остроумието на създателите им.

Днес, от дистанцията на повече от столетие от появяването му, на градския песенен фолклор трябва да се гледа като на ценен извор за етнографски и краеведски проучвания, защото освен източник на познание за морала, емоциите и бита на българското общество, немалка част от песните се появяват по повод конкретни събития и са отражение на социално-политическата действителност. Други, за жалост също потънали под дълбок пласт забрава, възпяват емблематични за даденото селище личности – високопоставени люде, видни кокони, градската бохема, местни зeвзеци, чешити.

Целта, която Регионален исторически музей - Габрово си поставя с реализирането тазгодишното издание е, фестивалът да надгради развлекателния си характер и да прекрачи в категорията събитие с историографска и музиковедска стойност.

Придавайки му конкурсен характер, с професионално жури от музиканти и етнографи, организаторите имат амбицията да го развиват, привличайки участници със стойностен репертоар и публика с професионален интерес. Журито ще оценява не само музикалните качества на изпълнителите, а и качествата на песните. Това е предизвикателство към участниците да издирват и разучават песни от местния си градски фолклор. Очакванията са след няколко години да бъде създадено печатно издание с непопулярни градски песни, извадени за нов живот на габровска сцена.

 



Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)