Наложиха ефективни присъди на телефонни измамници, ужили габровци с над 27 000 лв.

Крими

17-06-2019, 13:51

Снимка:

pixabay

Автор:

Мария Христова

Всичко от Автора

Единият от мошениците починал преди произнасянето на присъдата

По обвинение на Районна прокуратура – Габрово осъдиха двама мъже за  измама, с която въвели в заблуждение две жени,  че съдействат  на полицията за залавяне на телефонни измамници. В. А. е осъден на пет години и четири месеца лишаване от свобода при строг режим. На О.Б. е наложено наказание три години и четири месеца лишаване от свобода при строг режим.

О. Б. и В. А /в условията на опасен рецидив/ са признати за виновни и осъдени за това, че през периода 08.01.2018 г. - 10.01.2018 г., в гр. Габрово, при условията на продължавано престъпление, след предварителен сговор с В. П., с цел да набавят за себе си имотна облага възбудили  заблуждение у две  лица от гр.Габрово, с което им причинили имотна вреда на обща стойност 27 320,01 лева.

На 08.01.2018 г. възбудили у К. П. заблуждение, че трябва да съдейства на служител на полицията за залавянето на измамници, като остави пари и златни накити от външната страна на входната врата на жилището, с което й причинили имотна вреда в размер на 5224,65 лева.

На 10.01.2018 г. възбудили у Б. Т. заблуждение, че съдейства на служител на полицията и трябва да предаде пари и златни накити, които да послужат за залавянето на измамници, с което й причинили имотна вреда в размер на  22095,36 лева.

Обвиняемите В. А., О. Б. и В. П. /починал/ действали заедно с цел набавяне на парични средства чрез извършване на измами по телефона. Тримата имали уговорка, според която В. А. провеждал телефонни разговори с измамените лица, които били въведени в заблуждение, че помагат на полицейски служители, провеждащи акция за залавяне на телефонни измамници. След което съобщавал по телефона на О.Б. местото на парите, оставени от измамените лица О.Б. отивал до там, вземал ги, след това се уговарял по телефона с В.П. да  го вземе от уговорено между тях място с автомобил и като му предавал взетите пари и накити. В.П., от своя страна, предавал парите на В.А., който отделял една част за тях.

 



Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)