Над 4000 изпълнители от страната идват за ХV издание на Петропавловския събор

Мисия

17-06-2019, 15:19

Снимка:

община Горна Оряховица

Автор:

Мария Христова

Всичко от Автора

Организатори са общините Велико Търново, Лясковец и Горна Оряховица

Над 4000 изпълнители от цялата страна ще се съберат на 22 и 23 юни (събота и неделя) в околностите на Лясковец за ХV-то издание на Петропавловския събор на народното творчество. Това е най-голямото фолклорно събитие за Северна България, спечелило си името „малката Копривщица”. Форумът се организира от общините Велико Търново, Горна Оряховица и Лясковец. Съборът се провежда под патронажа на кметовете на трите общини. Информация за предстоящи събор днес бе предоставена на медиите от кметът на Община Лясковец д-р Ивелина Гецова, кметът на Община Горна Оряховица инж. Добромир Добрев и Нелина Църова – директор на дирекция „Култура, туризъм и международни дейности“ на Община Велико Търново.

Официалното откриване на ХV-то издание на Петропавловския събор е на 22 юни (събота) от 11.30 ч. на откритата сцена до манастира „Св. св. Петър и Павел”. Официален гост на откриването ще бъде президентът на Република България Румен Радев.

Откриването се прави на ротационен принцип от кметовете на трите общини. Тази година символичен домакин на Петропавловският събор на народното творчество е Община Лясковец, затова и фолклорният песенен форум ще бъде открит от кмета д-р Ивелина Гецова. Началото ще бъде дадено с емблематичната песен „Хоро се вие край манастира”.

В продължение на два дни на 2-те открити сцени ще се представят над 220 фолклорни групи от всички краища на България с над 4 000 изпълнители. 50 от тях са детски и младежки формации, 60 са индивидуалните изпълнители – певци и инструменталисти, 40 са танцовите състави и клубове и 16 са групите, представящи обичаи. Певческите групи са 124. Международното участие тази година е на фолклорни групи от Сърбия, Латвия, Турция, Унгария и Грузия.

И през двата дни изпълненията ще започват в 08.30 ч.

Най-възрастните участници в събора тази година са 88-годишният Георги Цоков от с. Пчелище, община Велико Търново и 87-годишните Дара Манолова от с. Иваново, Мария Глушкова от Лясковец и Люба Арабаджиева от с. Русаля, община Велико Търново. Най-малките изпълнители са 4-годишни. Това са Никол Стоянова от с. Драгижево, община Лясковец, Христо Георгиев от с. Леденик, община Велико Търново и Николея Лазарска от с. Макак, Шуменско.

От Община Горна Оряховица участие ще вземат 7 читалищни състава и 2 групи от пенсионерските клубове. Те ще се представят с индивидуални и групови изпълнения. Най-малкият участник от общината тази година е Тодор Ненов на 9 години от с. Правда, а най-възрастният – 83-годишната Радка Катрева от Долна Оряховица.

Гост-изпълнител тази година е народният певец Здравко Мандаджиев с танцовото шоу „Кабири“ с ръководител Боян Алексиев.

Петропавловският събор има конкурсен характер и организаторите са поканили творческа комисия, която ще определя най-добре представилите се в отделните жанрове. В състава на комисията влизат проф. Д-р Елена Кутева – изкуствовед, директор на Националния фолклорен ансамбъл „Филип Кутев”, проф. д-р Антон Андонов – ръководител на катедра „Хореография“ в Академията за музикално, танцово и изобразително изкуство в Пловдив и солист на ансамбъл „Тракия“, акад. Крум Георгиев – етномузиколог, фолклорист, носител на наградата на Министерството на културата „Златен век”, на Златен Оскар за фолклор и още много престижни отличия. В състава на журитетната комисия влизат още д-р Илия Вълев – доктор по етнология, уредник-етнолог в Регионалния исторически музей – Велико Търново и фолклористът Генчо Генчев.

Отличията на лауреатите са парични в размер на 100 лв., диплом и плакет. Ще бъдат връчени и специални награди на кметовете на трите общини, които са в размер на 200 лв., плакет и диплом. Всички изпълнители ще получат грамоти за участие и сувенир със знака на събора.

Началото на Петропавловския събор на народното творчество е поставено през 1993 г. от общините Велико Търново, Горна Оряховица и Лясковец. До 1995 г. се провежда ежегодно с участието само на фолклорни колективи от региона, а от 1997 г. става национален и се провежда на всеки две години в навечерието на Петровден в околностите на манастира „Св. Св. Петър и Павел” над Лясковец. В Петропавловския събор вземат участие колективи от всички етнографски области, представяйки фолклорното танцово, словесно и музикално богатство на България.

 



Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)