Кметът Даниел Панов посрещна във Велико Търново световноизвестния писател Ерик Уайнър

Мисия

17-06-2019, 17:30

Снимка:

община Велико Търново

Автор:

Мария Христова

Всичко от Автора

Гостуването му в историческата и духовна българска столица е по покана на издателя Нейко Генчев

Кметът на Велико Търново Даниел Панов посрещна в старопрестолния град световноизвестния писател и американски журналист Ерик Уайнър. Гостуването му в историческата и духовна българска столица е по покана на издателя, общински съветник и общественик Нейко Генчев.

По време на срещата Даниел Панов запозна Ерик Уайнър със славната история и богатото културно-историческо богатство на града, утвърждаването му като международен център на културния туризъм, атрактивен за все повече и повече посетители, както и с пъстрия културен календар. Кметът описа и съвременното развитие на града, заедно с политиките за привличане на млади хора и инвестиции. Единодушно бе мнението за ролята на Великотърновския университет както за реномето на Велико Търново като център на образованието и просветата, така и за облика му на жив град.

„Велико Търново се радва и на все повече четящи хора. Само за миналата година над 8000 са новите читатели в Регионалната библиотека. За всички нас ще е удоволствие да посрещнем отново Ерик Уайнър и да организираме бъдещи срещи с читатели, ученици и студенти“, коментира Панов.  

По-късно следобед писателят гостува във Великотърновския университет „Св. св. Кирил и Методий“, където бе удостоен с титлата Doctor honoris causa.

Книгата на Ерик Уайнър „География на блаженството“ е включена в списъка на бестселърите за всички времена на „Ню Йорк Таймс“. Творчеството на писателя се радва на огромна популярност и е преведено на повече от 30 езика, включително и на български. Авторът създава свой собствен жанр - нов вид интелектуален пътепис, в който са включени само истински лица и исторически факти, написан изключително увлекателно, изтъкан от ерудиция, психология, наука и хумор.

Ерик Уайнър е завършил Университета в Мериленд, специализирал е журналистика в Станфордския университет. Той е бивш кореспондент на Националното обществено радио на САЩ и на „Ню Йорк Таймс“. Уайнър е бил репортер в повече от 30 държави, от Ирак до Индонезия, като е отразявал повечето основни международни събития от последно време. Носител на няколко награди за журналистика. Пише редовна колона за BBC Travel, както и за редица престижни американски издания. Води и сутрешно предаване в Националното радио на САЩ. Уайнър е популярен говорител, изнася лекции по целия свят. Води собствен майсторски клас по творческо писане, който се провежда всяко лято в Непал.

В България Ерик Уайнър бе специален гост на Световния конгрес на информационните агенции, който се провежда веднъж на три години и шестото му издание с домакин БТА бе в София от 13 до 15 юни 2019 г.  В България програмата му включва Пловдив, Бургас и Велико Търново.

 



Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)