Ректорът на ВТУ връчи инсигниите на новия почетен доктор Ерик Уайнър

Животът

17-06-2019, 19:03

Снимка:

ВТУ

Автор:

Мария Христова

Всичко от Автора

Журналистът и пътешественик поднесе слово на тема „В търсене на мъдростта“

Днес се състоя тържествена церемония по връчване на инсигниите за званието „Почетен доктор на ВТУ“ (Doctor honoris causa) на г-н Ерик Уайнър,  журналист, писател и пътешественик.

В началото на церемонията проф. д-р Христо Бонджолов, ректор на Великотърновския университет „Св. св. Кирил и Методий“, обяви решението на Академичния съвет на Университета за присъждането на званието „Почетен доктор на ВТУ“ на г-н Ерик Уайнър по предложение на Филологическия факултет. Проф. д-р Ценка Иванова, декан на Филологическия факултет, представи житейския и професионален път на световноизвестния журналист, писател и пътешественик.

Проф. Хр. Бонджолов връчи на новоудостоения почетен доктор медал и диплома за високото отличие, а в края на ритуала –   копие на патронната икона на ВТУ.

В академичното си слово на тема „В търсене на мъдростта“ г-н Ерик Уайнър разказа за философията и познанието, които са в основата на творчеството му.

Почетното звание му бе присъдено за неговия принос като медиатор в диалога между народи и култури по глобални социални, междурелигиозни и междукултурни въпроси, както и по теми за духовните измерения на живота в нашето съвремие, за преклонението пред книгата и за  популяризирането на пътеписния жанр.

 

 



Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)