Свищовските средни училища представиха възможностите за образование в гимназиален етап за 2019/2020 г. - velikotarnovo.utre.bg

Свищовските средни училища представиха възможностите за образование в гимназиален етап за 2019/2020 г.

18 юни 2019, 11:50 | Мария Христова
  • Снимка:
    община Свищов

  • Снимка:
    община Свищов

Домакин на образователната панорама бе Стопанска академия

За поредна година община Свищов организира събитие, на което свищовските средни училища представиха пред родители и ученици възможностите за образование в гимназиален етап. На проведената на 15 юни «Панорама на средното образование в община Свищов» представителите на петте свищовски училища обявиха броя паралелки и видовете профили, които предлагат за прием 2019/2020.

Домакин на събитието, което се проведе в заседателна зала «Ректорат», към СА «Д. А. Ценов» беше зам.-ректорът проф. Марияна Божинова, която заедно с основните организатори в лицето на зам.-кмета Анелия Димитрова и началник отдел «Образование» Румяна Кузева, дадоха старт на тазгодишната инициатива.

 «Панорама на средното образование в община Свищов» цели да представи възможноститите за обучение в гимназиален етап в нашата община, така че родители и ученици да направят информиран избор, който да е адекватен на техните очаквания, на техните потребности и изисквания.», каза в приветствените си слова зам.-кметът Анелия Димитрова. Тя благодари на проф. Божинова за това, че Стопанска академия отново е домакин на събитието и подчерта, че това е съвсем закономерно, предвид факта, че свищовското висше училище е естествено продължение на образованието в община Свищов и негов следващ етап.

Проф. Божинова също изрази удоволствие да приветства всички с «Добре дошли!» в сградния фонд на СА «Д. А. Ценов», за провеждане чудесния форум. Тя подчерта, че това е една прекрасна инициатива на община Свищов и отдел «Образование», която според нея, е съвсем естествена, имайки предвид факта, че град Свищов от столетия се слави със своите образователни институции. «Убедена съм, че ръка за ръка, общинското ръководство, академичното ръководство и ръководствата на училищата можем да постигнем много неща по отношение разнообразяване  и подобряване живота на младите хора, за да останат в общината и да продължат висшето си образование в град Свищов.», категорична бе тя.

След официалното откриване на форума, всяко от училищата направи представяне на своя прием за 2019/2020 година, както следва:

- ПДТГ «Димитър Хадживасилев» предоставя възможност за обучение в 1 паралелка с профил «Организатор на туристическа агентска дейност» и две дуални форми на обучение с професии: «Спедитор-логистик» и «Системен програмист»;

- СУ «Николай Катранов» предлага обучение в 2 паралелки с профил «Чужди езици»;

- Свищовска ПГ «Алеко Константинов» предоставя избор между 6 професии: «Готвач», «Техник на компютърни системи», «Техник по транспортна техника», «Техник на енергийни съоръжения и инсталации», «Оператор в производството на облекло» и «Ресторантьор»;

- СУ «Димитър Благоев» - 2 паралелки с профили: «Софтуерни и хардуерни науки», «Предприемачески» и една професия: «Компютърен график»;

- СУ «Цветан Радославов» - 1 паралелка с профил «Природни науки».

На всеки от щандовете посетителите имаха възможност да направят директни консултации за приема и да получат брошури и флаери, които да подпомогнат за техния избор.

За пореден път талантливите момичета от клуб «Естрада» допринесоха със своите песни за доброто настроение на присъстващите и създадоха приятна атмосфера за непринудени разговори между участниците във форума.

 

 Коментари

Няма коментари.

Добави коментар

* Задължителни полета