Авторска изложба с картини на Никола Гюзелев ще бъде открита в Павликени

Животът

19-06-2019, 10:09

Снимка:

организатори

Автор:

Мария Христова

Всичко от Автора

Експозицията представя за първи път пред павликенската публика 17 маслени платна и 3 графики

Авторска изложба с картини на Никола Гюзелев ще бъде открита в Исторически музей – Павликени.  Откриването ще бъде на 24 юни, понеделник, от 18:00 ч. Експозицията представя за първи път пред павликенската публика 17 маслени платна и 3 графики - портрети и автопортрети, създадени от великия оперен бас и почетен гражданин на Павликени.

Изложбата е съвместна инициатива на Община Павликени, фондация „Никола Гюзелев“ и Исторически музей – Павликени. Идеята за нея се заражда още през 2009 г. при разговор между известния певец и директора на музея Нели Цонева. Тогава почетния гражданин на Павликени дал съгласието си, но до експозиция така и не се стигнало.

Откриването ще бъде допълнено и от камерен концерт. В него ще участват солистите от Софийска опера - Радостина Николаева (сопран), Бисер Георгиев (бас) и двама пианисти - Йоланта Смолянова и италианецът Серджо Олива.

Различни събития през 2019 г. почитат петата годишнина от смъртта на Гюзелев. През есента ще бъде организирана изложба с негови картини и в Рим.

Тази година отново беше бъде връчена Международната награда „Никола Гюзелев“, на която Община Павликени е спонсор. Наградените са Цветелина Василева (сопран), Георги Киров (бас), маестро Донато Ренцети (диригент) и Любомир Йорданов (сценограф). „Международната награда се учреди, за да се поддържа паметта за нашия голям оперен артист, който е прославил българската култура и оперното белкантово пеене по целия свят. Гюзелев е бил оценен не само в италианския, но и във френския и руския репертоар в различните му амплоа“, каза съпругата му Анна-Мария Гюзелева.

„Благодаря много за съдействието и сътрудничеството, което започна преди години с Община Павликени“, каза Анна-Мария Гюзелева и припомни дейностите, които са организирани в последните години. През 2016 г. Летният театър в града беше именуван на големия оперен певец. Ежегодни оттогава са оперните концерти на откритата сцена.

 



Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)