Два медала за Мартин Христов от Европейски игри за младежи с увреждания в Бърно

Спорт

19-06-2019, 11:07

Снимка:

община Габрово

Автор:

Мария Христова

Всичко от Автора

В състезанието „Емил Оупън“ взеха участие близо 900 спортисти на възраст от 10 до 26 години от 17 държави

Още един габровски талант тръгва по стъпките на Християн Стоянов. Състезаващият се за АК „Орловец 93“ Мартин Христов завоюва сребърен и бронзов медал при първото си участие в международна надпревара за хора с физически увреждания. Новото откритие на треньора Веселин Георгиев взе участие в 8-то издание на Европейските младежки игри в Бърно, Чехия. В състезанието, носещо името „Емил Оупън“ в чест на легендарния чешки бегач на дълги разстояния Емил Затопек, взеха участие близо 900 спортисти на възраст от 10 до 26 години от 17 държави, които си оспорваха отличията в пет вида спорт.

Мартин, който през юли ще навърши 15 години, се състезава в средните бягания на 400 и 800 метра. В първия ден се проведоха стартове по възрасти, а във втория се проведоха финални бягания между спортистите постигнали най-добри резултати от всички възрастови групи. В старта на 800 метра Христов завоюва среброто, а победата извоюва 22 годишен състезател от Полша. В надпреварата на 400 метра младият габровски лекоатлет се пребори за бронзовото отличие.

„Това беше първата международна изява на Мартин в състезание за параолимпийци и мисля, че направихме много добър дебют. Смятам, че това момче има сериозен потенциал. Ние работим целенасочено с него по-малко от година и вярвам, че той тепърва ще показва добри резултати. Но нека не казваме големи приказки, времето ще покаже“, коментира треньорът Веселин Георгиев, който беше заедно с Мартин в Бърно.

Участието в Чехия беше една добра подготовка за двете по-сериозни изпитания, които предстоят на младия габровски атлет. Следващата седмица, от 25-ти до 30-ти юни в Паюлахти, Финландия, ще се проведат официалните Европейски параолимпийски младежки игри. Там Мартин ще участва във възрастовата група на родените 2003-2005 година. В началото на август възпитаникът на Веселин Георгиев ще се бори за призово класиране и на Световното първенство по лека атлетика за младежи с физически увреждания до 20 години, организирано от Международния параолимпийски комитет. Шампионатът на планетата ще се проведе в Нотвил, Швейцария. 

 



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов