Апелативният съд измени условна присъда в 4 години затвор за шофьор, причинил катастрофа с един загинал и четирима ранени

Крими

19-06-2019, 12:57

Снимка:

velikotarnovo.utre

Автор:

Мария Христова

Всичко от Автора

Тежката катастрофа стана край Джулюница преди 4 години

Със свое решение състав на Апелативен съд – Велико Търново измени частично присъда  на Окръжен съд – Велико Търново, постановена по наказателно дело за причиняване на смърт по непредпазливост след катастрофа.

С присъда на първоинстанционния съд от 02.11.2018 г. подсъдимият Ивайло В. П. (р. 1981 г.) от гр. Стражица е бил признат за виновен в това, че на 08.06.2015 г. на кръстовището между главния път София-Варна с пътя за гара Джулюница, при управление на МПС – лек автомобил БМВ 7 ЕР РЕЙХЕ с великотърновска регистрация, нарушил правилата за движение по пътищата, като се движил със 112,7 км./ч., вследствие на което допуснал пътно произшествие, при независимо съпричиняване с водач на автомобил „Дайхацу Куоре Л80” и по непредпазливост причинил смъртта на Д. Й. Л. (р. 1996г.), тежка телесна повреда на Д. М. П. (р. 1998г.) и средни телесни повреди на С. Д. Г. (р. 1996г.) и Й. Т. Й. (р. 1996г.) (всички пътували в лек автомобил „Дайхацу Куоре Л80), както и средна телесна повреда на Г. Х. Д. (р. 1980г., пътувал в лек автомобил БМВ 7 ЕР РЕЙХЕ), като след деянието направил всичко зависещо от него за оказване на помощ на пострадалите лица.

Окръжен съд му определил наказание от 3 години лишаване от свобода, изтърпяването на които отложил с изпитателен срок от 5 години (условно), като лишил подсъдимия от право да управлява МПС за срок от 5 години.

Със същата присъда ОС Велико Търново е признал подсъдимия Йордан Т. Й. (р. 1996г.) от с. Бряговица за виновен в това, че при управление на лек автомобил „Дайхацу Куоре Л80”,  не спрял на знак „Стоп” и не пропуснал лек автомобил БМВ 7 ЕР РЕЙХЕ, управляван от И. В. П., вследствие на което, допуснал пътното произшествие. Окръжен съд му определил наказание от 3 лишаване от свобода, чието изтърпяване отложил  с изпитателен срок от пет години (условно). Съдът лишил подсъдимия от право да управлява МПС за срок от 5 години.

        

На основание протест на Окръжна прокуратура – Велико Търново, въззивни жалби от защитниците на подсъдимия и въззивни жалби от частните обвинители, в Апелативен съд – Велико Търново е било образувано въззивно наказателно дело, разгледано в открити съдебни заседания на 11.03.2019 г. и 10.04.2019 г. и обявено за решаване.

Съставът на въззивния съд намира, че първоинстанционният съд не е отчел наличието на допълнителни отегчаващи вината обстоятелства по отношение на подсъдимия Ивайло В. П. и по-конкретно броят на лицата, на които са нанесени телесни повреди, новите административни нарушения на Закона за движение по пътищата, извършени от подсъдимия след деянието, както и наложените административни наказания по две дела по реда на чл. 78а от Наказателния кодекс, едното от които за причиняване на средна телесна повреда в резултат на управление на МПС с превишена скорост. Същевременно, според въззивния съд, неправилно са били отчетени като смекчаващи някои обстоятелства, които не следва да се приемат като такива.

Според състава на Апелативен съд – Велико Търново, наложеното на подсъдимия наказание се явява в случая явно несправедливо, тъй като в този му размер явно не съответства на високата степен на обществена опасност на деянието и дееца, на наличните смекчаващи и отегчаващи обстоятелства и на целите на чл. 36 от Наказателния кодекс.  Поради това, със своето решение въззивният съд е увеличил наложеното наказание на подсъдимия Ивайло В. П. от три на 4 години лишаване от свобода. Тъй като при този размер на наказанието, условно осъждане е невъзможно, подсъдимият следва да изтърпи наказанието при общ режим.

Въззивният съд намира, че във всичките си останали части, присъдата на Окръжен съд – Велико Търново следва да бъде потвърдена.

Решението подлежи на обжалване и протест пред Върховен касационен съд.

 

 

 

 

 



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов