Близо 1000 изпълнители се изявяват на сцената на НЧ „Братя Грънчарови–2002“ на фестивалите „Раховче"

Мисия

20-06-2019, 11:16

Снимка:

община Горна Оряховица

Автор:

Мария Христова

Всичко от Автора

Те се провеждат под патронажа на кмета инж. Добромир Добрев

Близо 1000 изпълнители от цялата страна и гости от Унгария, Сърбия, Латвия и Грузия ще се изявяват на сцената на НЧ „Братя Грънчарови – 2002“ в рамките на ХV Международен фолклорен фестивал „Раховче“ и ХVІІ Национален детски фестивал на изкуствата „Раховче”. Фестивалите бяха открити снощи от кмета на Община Горна Оряховица инж. Добромир Добрев, под чийто патронаж се провеждат двата форума. На откриването присъства и заместник-кметът Йорданка Кушева.

През всички досега проведени издания на фестивалите, на сцената на Летния театър са гостували танцьори и певци от различни държави на Европа, Азия, Африка, Южна Америка. Техните изпълнения са наблюдавани и аплодирани от над 45 000 души публика.

След кратката официална част, започна концертът, който откриха домакините от Детската фолклорна студия „Раховче“. След тях на сцената излязоха танцьорите от Фолклорен ансамбъл „Напрафоргок“ от побратимения на Горна Оряховица унгарски град Сигетсентмиклош. Последавах изпълненията на танцьорите от Фолклорен ансамбъл „Ера“ от гр. Ужице, Сърбия. От десет години ансамбълът също организира Международен детски фолклорен фестивал „Лицидерско сърце“. Изключителни аплодисменти заслужиха вихрените изпълнения на децата и младежите от Народен ансамбъл „Дзинтаринш“ от гр. Рига, Латвия. Летящите грузински танцьори от Фолклорен ансамбъл „Аргинети“ – 2 от гр. Батуми изправиха на крака публиката с невероятните си танци, а финалът заслужено бе за домакините от Фолклорна компания „Сидер войвода“.

До 22 юни всяка вечер от 18.00 ч. на открита сцена пред Художествена галерия „Недялко Каранешев” горнооряховчани ще могат да наблюдават концерти на различни състави, участници във фестивалите. От 19.00 ч. фестивалните вечери ще продължават на сцената на Летния театър. На 22 юни, гостите от Унгария, Сърбия, Латвия и Грузия ще гостуват на Петропавловския събор.

Гала концертът на участниците и закриването на двата фестивала ще се състои на 22 юни (събота) от 20.00 ч. на сцената на Летния театър.

Фестивалите „Раховче“ се организират от НЧ „Братя Грънчарови - 2002” и Община Горна Оряховица и с подкрепата на фирми от местния бизнес.

 



Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)