Информационна кампания за сърдечната недостатъчност ще се проведе във Велико Търново

Животът

20-06-2019, 14:00

Снимка:

pixabay

Автор:

Мария Христова

Всичко от Автора

През 2018 г. 2 869 души са лекувани в болници в Област В. Търново по повод на заболяването

Информационна кампания за сърдечната недостатъчност ще се проведе във Велико Търново. По данни на Националната здравно-осигурителна каса към 1 януари т.г. броят на диспансеризираните с това заболяване в страната са 153 348 души, 89,31% от тях са на възраст над 60 г. Разпределението жени – мъже е 54% на 46%. В Област Велико Търново болните са 6 926 души, отново предимно възрастни хора. През 2018 г. 2 869 души са лекувани в болници в Област В. Търново по повод на заболяването. 1, 338 млн. лв.  е струвало тяхното болнично лечение.

За да повиши знанието за това заболяване, Дружеството на кардиолозите в България, съвместно с Института за здравно образование организира информационна кампания в 13 града в страната, на която хората от рисковите групи да бъдат обучавани и информирани за основните симптоми и за начините на контрол на заболяването. Велико Търново е един от градовете, включен в кампанията, съобщи д-р Петьо Аврамчев, водещ специалист-кардиолог с опит в диагностиката и лечението на сърдечната недостатъчност.

„Сърдечната недостатъчност успешно може да бъде превантирана. Най-доброто лечение е профилактиката на рисковите фактори и това е една от главните цели на дружеството и на цялата кардиологична общност. Трябва да обучаваме, говорим, образоваме хората, кои са най-обикновените симптоми, трябва ли да отида на специалист, как да се предпазя. Болните със сърдечна недостатъчност могат да бъдат адекватно лекувани, да изпълняват своите професионални и семейни задължения и това е много важно в държава с демографска криза и отрицателен естествен прираст“, посочи д-р Аврамчев.

За да бъдат запознати с рисковите фактори, симптомите и лечението на сърдечната недостатъчност, пенсионерските клубове във В. Търново ще получат информационни материали за заболяването, които да разпространят сред своите членове. Самонаблюдението и обучението на пациентите и техните близки са съществена част в лечението на това заболяване.  Всяка организация на възрастни хора може да заяви материали и на единния номер на кампанията: 070010126 (на цена на градски разговор) всеки делничен ден от 10 до 16 ч.

70% от българите погрешно считат, че водеща причина за смъртност у нас са онкологичните заболявания. Едва 30% са наясно, че това са сърдечно-съдовите заболявания. Липсва познаване на основните сърдечно-съдови заболявания и симптомите, свързани с тях. Това показват данни от национално представително проучване, представено от Дружеството на кардиолозите в България (ДКБ) през май т.г.

Проучването е проведено с цел изучаване на обществените нагласи и познаването на сърдечно-съдовите заболявания и в частност на заболяването „сърдечна недостатъчност“. Тя е най-честият повод българите над 65 години да влизат в болница. Смъртността от сърдечна недостатъчност се увеличава, за разлика от други сърдечно-съдови заболявания.

 



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов