Днес е лятното слънцестоене

Животът

21-06-2019, 07:00

Снимка:

pixabay

Автор:

Мария Христова

Всичко от Автора

Настъпва в 17,54 ч., от утре денят започва да намалява

Днес е денят на лятното слънцестоене, нощта е най-кратката през годината. За астрономите това е повече от банално събитие. Древните народи обаче са посветили не малко празници и особени ритуали на най- дългото лятно слънце. Този ден навсякъде по света е изпълнен с мистика, включително и у нас. 

В Северното полукълбо най-дългият ден в годината е точката на зенит на Слънцето по еклиптиката му ( движението му по определена траектория ). Когато в Северното полукълбо е лятно слънцестоене, в Южното е зимно и обратното. Всяка година то настъпва на 20 или 21 юни в определен час. У нас това ще се случи днес в 17,54 ч. Този ден бележи началото на сезона лято и от следващото утро денят започва да намалява.

 

Слънцето е древен символ, един от основните в човешката цивилизация. То е източник на живот, обожествявано е от всички култури и неговият символ – огънят, е задължителна част от всички човешки ритуали, както и изобщо от живота на човека. Няма народ, който да не е свързал най- дългия ден в годината с обреди, гадаене и молитви за здраве и сила на хората. 

Скандинавските народи имат много тачен празник в този ден. Нощта на лятното слънце е със значение в днешни времена подобно на Коледа и се отбелязва повсеместно с големи празненства във всички Скандинавски държави. През деня жените се окичват с венци от цветя и танцуват около т. нар. Майско дърво. Вечерта се палят огньове, които да пречистят хората, има традиционна храна, музика, танци. 

В Испания, в Сарагоса, се празнува Денят на Сан Хуан. Отново се палят огньове, които се и прескачат има фойерверки и всенародно веселие. 

 

В келтската традиция се чества денят на Св. Джон. Подобно на Нощта на лятното слънце и тогава се палят огньове за пречистване и обновление. Много популярна е сбирката на Стоунхендж. Според последните изследвания този паметник представлява гигантски слънчев часовник и е строен с тази цел - да бъде място именно на култа към Слънцето. И днес там се събират хора от цял свят да изпратят Слънцето в апогея му и да отправят молитвите си. От хипари до съвременни друиди ( келтски жреци ) - всички, които вярват в енергията на най- дългото лятно слънце се стичат на Стоунхендж.

 

На Изток също се празнува Лятното слънцестоене – приема се за празник на Ян енергията – мъжкото начало в света. В Китай се палят огньове и към предците се отправят молитви за закрила. От този ден обаче Ян намалява и се трансформира в Ин, която има своя апогей през зимното слънцестоене. В китайската традиция се слага акцент именно на трансформациите на енергиите.

У нас традицията не е с по- различен характер – езическото се вплита в християнското. Край Старосел, древно тракийско култово селище, се извършват ритуали в честа на Майката Земя и нейния син – Богът Слънце. Освещава се храна, течности като вино, мед, зехтин и се отправят молитви за закрила и здраве.



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов