Принцеса Турандот ще пее под звездите на Царевец

Мисия

22-06-2019, 12:00

Снимка:

организатори

Автор:

Мария Христова

Всичко от Автора

Държавна опера-Бургас ще представи операта на 20 юли

Държавна опера-Бургас ще представи на 20 юли 2019 г.,(събота), операта „Турандот“ от Джакомо Пучини.
Историята за принцеса Турандот е почерпена от персийския сборник с разкази, озаглавен „Хиляда и един дни“. Този сборник всъщност представлява другата част на добре познатите „Хиляда и една нощи“. Приказката за Турандот е една от най-популярните от превода на дьо Ла Кроа.
Пучини започва да работи по „Турандот“ през март 1920-та. Четири години след това операта е композирана до финалния дует. Недоволен от текста му обаче, Пучини преустановява работа до 8 октомври. Само два дни по-късно му поставят диагноза рак на гърлото и композиторът заминава за Брюксел, за да се подложи на ново, експериментално лечение с лъчетерапия. На 24 ноември 1924-та Пучини умира от възникнали вследствие фаталната болест усложнения.
„Турандот“ е завършена от Франко Алфано.
Премиерата на операта е в Миланската „Скала“ в неделята на 25 април 1926 г. и пет месеца след смъртта на Пучини. Диригент е Артуро Тосканини. В средата на III действие, два такта след репликата „Liu, poesia!“, оркестърът застива. Тосканини спира да дирижира и оставя палката си на пулта, след което бавно се обръща с лице към публиката и казва: „Тук завършва операта, защото след това място маестрото умря“. Завесата бавно пада. Публиката остава в гробна тишина. Миг по-късно изригват възгласи „Слава на Пучини!“ Всъщност за пръв път операта с финала на Франко Алфано се изпълнява на второто представление.

Специален подарък за зрителите ще е аудио-визуалното шоу "Царевград Търнов-звук и светлина", което е бъде излъчено след края на спектакъла.



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов