Студенти от Стопанска академия посетиха Световната митническа организация и Съвета на Европейския съюз в Брюксел

Мисия

22-06-2019, 14:11

Снимка:

Стопанска академия

Автор:

Мария Христова

Всичко от Автора

Работните посещения бяха организирани от катедра „Контрол и анализ на стопанската дейност”

Студенти от Стопанска академия „Димитър А. Ценов” за втора поредна година посетиха Световната митническа организация, Съвета на Европейския съюз в гр. Брюксел, Белгия и Централното митническо управление на Агенция „Митници” в гр. София. Работните посещения бяха организирани от катедра „Контрол и анализ на стопанската дейност”, която развива обучение по дисциплини, свързани с митническия контрол и митническото представителство. В групата бяха студенти от специалност Стопански и финансов контрол и от магистърска програма „Валутен, митнически и данъчен контрол”, придружени от своите преподаватели към катедрата – доц. д-р Момчил Антов и гл. ас. д-р Жельо Желев. 

Посещението в гр. Брюксел бе организирано със съдействието на Агенция „Митници”, в рамките на което студентите имаха възможност да присъстват на редовно заседание на работната група „Митнически съюз” към Съвета на Европейския съюз, провело се в административната сграда Justus Lipsius. Тази работна група координира митническите отношения с държави извън ЕС и представя общата позиция на ЕС в Световната митническа организация. На заседанието свищовските студенти имаха възможност да наблюдават дебати по конкретни политики в областта митническия контрол и да изслушат позициите на отделни държави-членки на ЕС. Извън програмата, след заседанието, групата от Стопанска академия бе поканена на среща от представител на отдела, отговарящ за Митническия съюз към Генерална дирекция „Икономика и конкурентоспособност” към Съвета на Европа. На нея студентите бяха запознати с основните политики на ЕС в областта на митническия контрол и се разискваха въпроси, относно тяхното обучение и визия за бъдещо кариерно развитие.

В централата на Световната митническа организация (СМО) студентите се запознаха с нейните основни функции и задачи, както и с организацията на дейността й. В проведената работна среща бяха включени и българските представители в СМО – Бистра Теодосиева и Татяна Терзийска, което предизвика много положителни емоции и в двете страни. Разгледани бяха редица въпроси, относно продължаващо сътрудничество между СМО и Стопанска академия във връзка с инициативата WCO Academy за електронни обучения в областта на митническия контрол и възможността за сертифициране на учебните програми на свищовското висше училище по митнически контрол, съобразно стандартите на СМО (PICARD Professional Standards). При завръщането си в България, групата от Стопанска академия посети терминала на DHL в България, намиращ се в района на Аерогара София. Представена им бе организацията на работа при вноса и износа на стоки, както и единствената в страната автоматична разпределителна машина за пратки. Студентите имаха възможност да видят в работна среда и най-големия отдел от митнически представители в страната, наброяващ над 60 човека. Използваните от тях митнически информационни системи са идентични с тези, инсталирани в специализирания учебен кабинет по митнически контрол в Стопанска академия, което е предпоставка за бързата реализация на свищовските възпитаници в практиката.
Работните посещения приключиха в Централното митническо управление на Агенция „Митници”, където студентите бяха приети от Георги Александров – зам.-директор на агенцията. На срещата студентите споделиха впечатления от посещенията в Брюксел, а Георги Александров изрази подкрепата на българската митническа администрация към подобни инициативи и им пожела успех в овладяването на митническата материя.
Осъществяването на тези работни визити има за цел обогатяване познанията на участващите в тях студенти относно работата на институциите на ниво ЕС и в частност на тези, свързани с изграждането и прилагането на общоевропейската митническа политика. Също така, те подпомагат процеса по формиране на структурен диалог между младите хора и представителите на практиката, запознавайки ги с основните експертни дейности в институциите на ЕС и работата на българските представители в тях. Освен това, чрез визитите се изградиха трайни институционални контакти с международни организации, с цел включването им в обучението и осигуряване на възможности за студентите на Стопанска академия за провеждане на практически обучения на високо професионално ниво по време на следването им. 

 

 

 



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов