Президентът Румен Радев: Велико Търново, Горна Оряховица и Лясковец ни дават много силен пример

Мисия

22-06-2019, 16:16

Снимка:

община Горна Оряховица

Автор:

Мария Христова

Всичко от Автора

Държавният глава откри XV-я фолклорен събор край Петропавловския манастир над Лясковец

С организацията на Петропавловския събор на народното творчество красивите български градове Велико Търново, Горна Оряховица и Лясковец ни дават много силен пример, че можем да имаме успех като нация, само когато имаме обща цел и единство на усилията. Това заяви президентът Румен Радев, който откри Петропавловския събор на народното творчество в Община Лясковец. Националният събор има характер на всенародни игри и надпявания и повече от две десетилетия заема значимо място в духовния живот на хората от региона.

„За магията на българския фолклор няма възраст, а участието на състави от чужбина показва, че за нея няма и граници“, посочи държавният глава и подчерта, че съборът се е утвърдил като национална среща на единния български дух, който може да бъде открит в красивите носии, музикалните ритми и песните.

Румен Радев заяви, че усещането за непреходната България, силното българско творчество и устойчивия български характер е особено силно в деветвековната сянка на манастира „Св. Св. Петър и Павел“. По думите на президента манастирът помни епохални исторически събития и национални герои, приютявал е славни апостоли, с него е свързана и съдбата на видни възрожденски дейци. От него води началото си първото българско богословско училище.

„Този бележит български манастир е вграден здраво в нашата история и е един от нейните вековни стожери. Затова и днес покровителството на християнските апостоли и първоучители Петър и Павел се простира над обединението около нашите традиции, дух и българска национална идентичност“, каза още държавният глава.

Румен Радев пожела на организаторите, участниците и гостите на фолклорния фестивал да продължават да разкриват автентичното, красиво и достолепно лице на България, да пазят и укрепват нашия дух и традиции и да ги предават на следващите поколения.

Съборът се организира съвместно от трите общини – Велико Търново, Горна Оряховица и Лясковец, като началото на тази традиция е дадено през 1993г. През 2019 година, Община Лясковец е символичен домакин на събитието.
„В дните на събора поляните стават по-зелени, слънцето грее по-ярко, а въздухът се изпълва с магията на фолклора, народните ни мъдрости, с величието на духа на един малък, но душевно богат народ“, каза при откриването кметът на Лясковец д-р Ивелина Гецова, която е и символичен домакин. Поздрав към всички присъстващи отправи и кметът на Велико Търново Даниел Панов, който е и председател на Управителния съвет на Националното сдружение на общините в Република България. На откриването присъства и кметът на Община Горна Оряховица инж. Добромир Добрев, както и Областният управител проф. д-р Любомира Попова.

Съборът по традиция започна с песента „Хоро се вие край манастира“ в изпълнение на специалният гост Здравко Мандаджиев и танцовата формация „Кабири” от гр. Ямбол.

В продължение на два дни на 2-те открити сцени се представят над 220 фолклорни групи от всички краища на България с над 4 000 изпълнители. 50 от тях са детски и младежки формации, 60 са индивидуалните изпълнители – певци и инструменталисти, 40 са танцовите състави и клубове и 16 са групите, представящи обичаи. Певческите групи са 124. Международното участие тази година бе на фолклорни групи от Сърбия, Латвия, Унгария и Грузия.

Най-възрастните участници в събора тази година са 88-годишният Георги Цоков от с. Пчелище, община Велико Търново и 87-годишните Дара Манолова от с. Иваново, Мария Глушкова от Лясковец и Люба Арабаджиева от с. Русаля, община Велико Търново. Най-малките изпълнители са 4-годишни. Това са Никол Стоянова от с. Драгижево, община Лясковец, Христо Георгиев от с. Леденик, община Велико Търново и Николея Лазарска от с. Макак, Шуменско.

От Община Горна Оряховица участие ще вземат 7 читалищни състава и 2 групи от пенсионерските клубове. Те ще се представят с индивидуални и групови изпълнения. Най-малкият участник от общината тази година е Тодор Ненов на 9 години от с. Правда, а най-възрастният – 83-годишната Радка Катрева от Долна Оряховица.

Петропавловският събор има конкурсен характер и организаторите са поканили творческа комисия, която ще определи най-добре представилите се в отделните жанрове. В състава на комисията влизат проф. Д-р Елена Кутева – изкуствовед, директор на Националния фолклорен ансамбъл „Филип Кутев”, проф. д-р Антон Андонов – ръководител на катедра „Хореография“ в Академията за музикално, танцово и изобразително изкуство в Пловдив и солист на ансамбъл „Тракия“, акад. Крум Георгиев – етномузиколог, фолклорист, носител на наградата на Министерството на културата „Златен век”, на Златен Оскар за фолклор и още много престижни отличия. В състава на журитетната комисия влизат още д-р Илия Вълев – доктор по етнология, уредник-етнолог в Регионалния исторически музей – Велико Търново и фолклористът Генчо Генчев.

Отличията на лауреатите са парични в размер на 100 лв., диплом и плакет. Ще бъдат връчени и специални награди на кметовете на трите общини, които са в размер на 200 лв., плакет и диплом. Всички изпълнители получават грамоти за участие и сувенир със знака на събора.

Началото на Петропавловския събор на народното творчество е поставено през 1993 г. от общините Велико Търново, Горна Оряховица и Лясковец. До 1995 г. се провежда ежегодно с участието само на фолклорни колективи от региона, а от 1997 г. става национален и се провежда на всеки две години в навечерието на Петровден в околностите на манастира „Св. Св. Петър и Павел” над Лясковец. В Петропавловския събор вземат участие колективи от всички етнографски области, представяйки фолклорното танцово, словесно и музикално богатство на България.

 



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов