Във Велико Търново започва Fusion Fest

Велико Търново Лайф

23-06-2019, 16:00

Снимка:

организатори

Автор:

Мария Христова

Всичко от Автора

Той се провежда за първи път и със съдействието на програма „Изкуство и култура” на Общината

От 28 юни до 30 юни жителите и гостите на старопрестолния град ще имат възможността да се насладят на богата и разнообразна програма в рамките на атрактивен фюжън фестивал

Fusion Fest се провежда за първи път във Велико Търново, със съдействието на програма „Изкуство и култура” на Община Велико Търново.

Фюжън музицирането е иновативно изкуство, съчетаващо в себе си различни традиционни и съвременни култури и жанрове, но все още е слабо разпознаваемо. Съвременните мултикултурни изкуства не са достатъчно популярни сред масовата публика, но смесването на музикални стилове е част от обмена на културите между различните нации. От друга страна уърлд-фюжън е изкуство, което комбинира музиката на различни народи и от тази гледна точка е особено атрактивно за масовата публика.  Значимостта на Fusion Fest-а  на местно, национално и международно ниво е, че ще се смесва български фолклор с музикални ритми на други народи.

Началото на феста ще даде позната ни етно-джаз формация Аутентик. Основана е от от Живко Василев (кавал, пиано) и Райна Василева (вокал, перкусии). „Outhentic“ представлява съчетание между думите: „out“ и „authentic“, което преведено на български език означава „извън автентичното“ и препратка към техния индивидуален стил. В процеса на утвърждаване на стила си, формацията има възможността, да колаборира с изключителни, световноизвестни музиканти и групи като: номинирания за „Грами“ басист – Хуан Гарсия-Херерос, Стоян Янкулов, Иън Стивънсън, Сучет Малхотра, Банда Дел Падре и много други.

Концертът е с вход свободен и ще бъде на 28 юни от 20:30 в Лапидариума.

Съботната вечер в 20:00, в Лапидариума концерт ще направят и“Tango Cats”. Групата е основана през 2016г. от любовта на трима български музиканти към танца на страстта – тангото. “Tango Cats” обаче разбиват на пух и прах познатото, с което публиката свързва този стил. Триото изпълнява музикални произведения на Астор Пиацола, Карлос Гардел, Ричард Галиано, Д'ариенцо, Троило, Ди Сарли, Фреседо, Д'агостино и Морикон. За всяко изпълнение постоянните членове на групата канят гост музиканти и танцьори. И във Велико Търново готвят тази изненада.

Концертът е с вход свободен и ще бъде на 29 юни от 20:30 в Лапидариума.

Закриването на първото издание на Fusion Fest  във Велико Търново ще направи българската фюжън формация Del Padre. Вечерта на 30 юни на сцена „Арт лято” ( паметник Асеневци), от 20:00ч. музикантите от Del Padre отново ще зарадват феновете на хубавата и гореща музика с микс от фламенко и латино ритми, съчетани с традиционен български и балкански фолклор. Програмата по традиция е повлияна от лятото и любовта и както винаги ще остави едно незабравимо чувство на романтика и страст. Музикалният стил на групата е повлиян от испаноезичната музика – испанско традиционно фламенко, музика от Куба и Латинска Америка, както и от фолклорни и етно елементи от цял свят. През 2012-та Del Padre продуцират и издават своя дебютен албум, със заглавие "Руби. В записите участват музиканти от различни точки на света – Колумбия, Коста Рика, Кипър, Куба, Сърбия, Испания, Полша, Австрия, Германия, Италия, Словения и България.  Важен тласък на Del Padre за утвърждаването на уникалният им почерк в смесването на фламенко ритми с български фолклорни мотиви дава Нешка Робева, която възлага на групата музикалния аранжимент на спектакъла „Кармен от Факултето“.

Концертът е с вход свободен и ще бъде на 30 юни от 20:30 на сцена „Арт лято” ( паметник Асеневци)

Fusion Fest 2019 се провежда със съдействието на програма „Изкуство и култура” на Община Велико Търново.



Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)