Дебютната си стихосбирка „На дъх от лятото“ представи в Горна Оряховица журналистът Костадин Филипов

Велико Търново Лайф

24-06-2019, 12:14

Снимка:

община Горна Оряховица

Автор:

Мария Христова

Всичко от Автора

Домакин на творческата среща бе Художествена галерия „Недялко Каранешев“

В деня, в който пролетта отстъпи място на астрономическото лято, журналистът Костадин Филипов направи представяне на дебютната си стихосбирка „На дъх от лятото“ в Горна Оряховица. Домакин на творческата среща между автора и изкушените от писаното слово горнооряховчани бе Художествена галерия „Недялко Каранешев“.

Познатият от екрана журналист и телевизионен водещ Костадин Филипов работи върху „На дъх от лятото“ повече от три години. Редакторка на стихосбирката е поетесата Маргарита Петкова. Автор на картината на корицата и на вътрешните графики е художничката Мирослава Захариева. Аз имам две деца – едното е от плът и кръв и се казва Елия, а другото е от мастило и хартия и това е „На дъх от лятото“, сподели авторът. Книгата съдържа 48 стихотворения и почти 90 % от тях са любовна лирика. Освен заигравка с думите, в нея има и заигравка с числата и всичко някак се върти около числото 24, разкри Костадин Филипов. Стихосбирката излиза на 24 април, самият той е роден на 24 август, а през родния му град – Велинград се пресичат 24 меридиан и 42 паралел. Първоначално стиховете са били 56, но след това остават 48 или 2х24. Четворката е символ на вярата, а осмицата на безкрайността, обясни още авторът. Част от стихотворенията в книгата нямат заглавия, но аз съм оставил това на читателите. Нека всеки го почувства по свой начин и сложи свое заглавие на стихотворението, сподели още той.

Впечатления от лирическите изповеди на младия поет сподели заместник-кметът Йорданка Кушева. Стиховете създадоха у мен облак от емоции. „На дъх от лятото“ е ода за вярата и тържество на живота. Стиховете извайват образа на съвършенството, представи стихосбирката заместник-кметът и прочете своите любими стихове от книгата.

Костадин Филипове журналист и телевизионен водещ, отдаден на професията си повече от четвърт век. Той започва кариерата си още на 13-годишна възраст в радио "ЧЛК", Велинград. Телевизионната му кариера започва в ТВ "Евроком-Пловдив" като репортер и водещ на новини, след това е водещ и редактор на централната новинарска емисия и "Темата на Нова" на Нова телевизия. Професионалният му път минава през ТВ7, където е водещ на новини и предаването "Дневен ред", редактор на риалити формата "Фермата" по BTV, а днес е редактор в предаването "Преди обед" по BTV. Главен редактор е и на информационния сайт delo.bg.

За втори път идвам в Горна Оряховица и ми прави впечатление, че градът е станал много китен и приветлив, сподели авторът. Той получи от заместник-кметът Йорданка Кушева албум на Горна Оряховица с пожелание за нови срещи. След представянето на книгата, авторът раздаде и много автографи на своите почитатели.

 



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов