На Еньовден инж. Добрев уважи фармацевт Катя Иванова и най-известната билкова дрогерия в региона

Мисия

24-06-2019, 14:10

Снимка:

община Горна Оряховица

Автор:

Мария Христова

Всичко от Автора

115 г. от откриването на първата дрогерия в Горна Оряховица се навършват днес

С букет цветя кметът на Общината инж. Добромир Добрев и заместник-кметът Йорданка Кушева зарадваха фармацевтът Катя Иванова – управител на най-известната билкова дрогерия в региона. Да помагаш и да лекуваш хората още дълги години и все така с усмивка да ги посрещаш и изпращаш, пожелаха й те.

Днес Катя Иванова чества няколко празника – Еньовден, 115 г. от откриването на първата дрогерия в Горна Оряховица и 35 г., откакто практикува професията. 24 юни е и празник на магистър-фармацевтите.

Още от сутринта потокът от гости в дрогерията не спира, а всички те минават под венец от лековити билки. Най-нетърпеливи са били децата от детските градини, които са били едни от първите й посетители в утрото на Еньовден. Спокойна съм, че ще имам достойни наследници. Някои от децата от сега заявиха, че ще ме наследят в професията, сподели Катя Иванова. Дрогерията й е посещавана и от много студенти, изучаващи фармацевтика.

И днес, както на всеки празник, Катя Иванова е подготвила изненади за своите приятели и гостите на дрогерията. Всички те идват с цветя да я поздравят и да й пожелаят още дълги години да лекува и помага на хората. За толкова много болести съм открила билки и целебни чайове, дори и противотуморен чай направих. За завистта, злобата, лицемерието и глупостта обаче – билка няма, категорична е Катя Иванова.

Бакалавър-фармацевт Катя Иванова е правнучка на Начо Начев – билколечител и знахар от Стара Загора, но живял във Велико Търново и Джулюница. Тя има над 130 разработени и публикувани рецепти в 8 билкови книжки. Автор е и на „История на билковото дело в Горна Оряховица“. Изнасяла е доклади на много международни и национални форуми. През 2010 г. Националното сдружение на бакалавър-фармацевтите в България й присъжда почетния знак „Кристално хаванче“ за особен принос в професията. През 2015 г. е удостоена с годишна награда на Община Горна Оряховица за принос в здравеопазването. Катя Иванова е включена в две енциклопедични издания – „Бележити български жени“ и „Бележити българи на съвременна България“. На 2 юни 2018 г. е удостоена за почетен председател на бакалавър-фармацевтите в България.

 



Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)