Търновският театър представя на Царевец „Теменужката от Монмартър” на Калман

Животът

26-06-2019, 10:33

Снимка:

МДТ

Автор:

Мария Христова

Всичко от Автора

Със спектакъла МДТ за трети път ще участва в Летния фестивал „Сцена на вековете”

Шедьовърът на Имре Калман „Теменужката от Монмартър” ще представи на историческата крепост „Царевец” Музикално-драматичен театър „Константин Кисимов”. Със спектакъла великотърновският храм на Мелпомена за трети път ще участва в Летния фестивал на българските оперни театри „Сцена на вековете”. Представлението е на 26 юли от 21 часа.

„Теменужката от Монмартър” е най-новото заглавие в афиша на музикално-драматичния театър в старата столица. За първи път в България тя се играе в оригиналната версия на Юлиус Брамер и Алфред Грюнвалд, които са автори на либретото. За основата е послужила една малка книжка - „Сцени от живота на бохемата” на Анри Мюрже. По различни части от нея са създадени още две произведения - върхове в историята на оперното изкуство - оперите „Бохеми” от Джакомо Пучини и Леонкавало”

„Теменужката от Монмартър” е призната от световната музикална критика за най-зрялата творба на Краля на оперетата – австро-унгареца Имре Калман. Това произведение е поставило основите на жанра мюзикъл. Първата премиера се е състояла в оперетния театър „Йохан Щраус” във Виена на 20 март 1930 г. и от тогава не слиза от световните музикални сцени. В България има два опита да бъде поставена, за съжаление с твърде преобразено либрето и подменени персонажи заради комунистическата цензура от епохата - не по оригиналния текст на произведението, а по вариации, написани от съветски либретисти. Затова екипът на великотърновският театър реши да постави произведението за първи път у нас в оригиналната му версия.

Историята е мила, простичка  и,  в известен смисъл, романтично-мечтателна: разказ за мечтите и живота на три момчета – музикант, художник и поет. Те са от оня вид „хвърчащи” хора, на които у нас често им притурят определението, че вместо да трупат материални блага /пари и власт/, бохемстват. Заедно с тяхната история е представена и историята на едно момиче - улична цветарка и певица от квартала на парижката бохема Монмартър, името й е Виолета. Едно най-обикновено бедно момиче, което от улична цветарка по пътя на случайността се превръща в истинска оперетна звезда в театър „Водевил”. Нинон е друга жена, също част от тази компания. Тя олицетворява жената – кокетка - привлекателна, сексапилна и амбициозна, леконравна собретка, която жертва любовта си в името на кариерата и далеч преди чудото да връхлети нашата теменужка Виолета, постига своя мечтан успех...слава, лукс, пари...И когато го постига, признава на своя любим, че има всичко „освен...любов”.

В центъра на любовния триъгълник по стар класически обичай е художникът Раул Дьолакроа, раздвоен в избора си между тези две жени – преуспяващата леконравна авантюристка Нинон и влюбеното скромно дете на улицата, което пее като чучулига, трудолюбивото и стеснително момиче Виолета.

В края на нашия спектакъл, както често се случва в оперетата, тук всички са щастливи. Омъжената за богат генерал-министър на изящните изкуства Нинон намира своя истински път в живота, отказвайки се от сценична кариера, за да живее в лукс и да отглеждат заедно с генерала коне... А Виолета, изгряла като новата парижка звезда в деня на премиерата на оперетата - произведение на нашите трима главни герои, получава, освен възторжените аплаузи на публиката, любовта на художника Раул и сензационната новина, че е.../това няма да ви издадем, ще го научите на финала на представлението/.

Специален подарък за зрителите ще е аудио-визуалното шоу "Царевград Търнов - звук и светлина", което ще бъде излъчено след края на спектакъла.

 

 



Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)