Първите находки от разкопките в Нове говорят за бита на живеещите около римския лагер

Велико Търново Лайф

27-06-2019, 10:30

Снимка:

Павлина Владкова

Автор:

Мария Христова

Всичко от Автора

Намериха фрагмент от малка мраморна детска главичка, напомнящ на релеф от Лувъра

В резиденцията край Нове от II-III век и в къщата, построена над нейните руини през IV век, през годините на проучвания са открити разнообразни находки, свързани с ежедневния живот на обитателите.

Най-многобройни са глинените съдове, използвани за приготвяне на храна и за сервиране на масата – гърнета, купи, паници, чаши, стомни и др.

В малкия басейн в централната част на вътрешния двор са намерени части от саксии с по три дупки на дъното. С тях е бил украсен каменният парапет около басейна.

Открити са няколко фрагмента от керамични мортарии – съдове от глина за стриване на зърното.

Върху един фрагмент от амфора има надпис, направен с червена боя, който съобщава, че в съда е съхранявано вино от испанските римски провинции. Доставките на вино, зехтин, рибни сосове и др. продукти до Нове достигат най-често по вода. Кораби от западните части на Империята се движели по течението на реките Драва и Сава и от там по Дунав достигат до пристанището на лагера. Друг воден път, използван за снабдяване с продукти и изделия от Изтока, е през Босфора и Черно море до Дунав и после, макар и по-трудно срещу течението на реката, стоките достигат до пристанищата по долното течение на реката. Разбира се, ползвани са и сухоземните пътища, които свързват Балканския полуостров с всички части на Империята.

В намерената кутийка от слонова кост (пиксида), с капаче с релефна украса с фигурите на мъж и жена и ероси, са съхранявани козметични продукти, необходими за тоалета на жените. Една от многобройните открити игли от кост, използвани като фуркети за оформяне на дамските прически, е украсена с ажурно изрязана фигура на храм с топче в средата – до днес тя е без аналог от цялата Империя.

През новия сезон 2019 г. е открита поредната любопитна находка – нощно гърне. То е намерено в южната част на комплекса, където вероятно са били разположени спалните на богатия дом. В непосредствена близост до външния зид на помещението преминава зидан канал, отвеждащ нечистите води в по-голям уличен, който пък води към Дунава.

Гърнето е изработено от глина, дълбоко е около 50 см и е със стабилно дъно.  Нещо, което го отличава от тези от миналия век напр., е липсата на дръжка. Периферията на кръглия отвор е оформена с широк плосък перваз, удобен за сядане. Това е четвъртият намерен във вилата съд от този вид, все от южната част на жилището. Съдейки от диаметъра на отвора, вероятно нощните гърнета са използвани основно от децата на фамилията, но може би и от възрастните. В жилището е имало и латрина (тоалетна), която се намира в югозападния ъгъл на комплекса, към който водят както някои от каналите, така и керамичен водопровод. В нея седалките са били дървени, защото при разкопките не са открити следи от мраморни или варовикови.

От античната епоха най-ранното известно бебешко гърне е открито при проучването на агората в Атина и е датирано през V в. пр. Хр.  Вероятно подобен вид санитарни съдове са намирани на различни обекти от римско време, но публикациите за тях са много малко и според мен това се дължи на неразпознаването на техните функции. Като най-близък паралел на артефактите от Нове е подобен, намерен в Никополис ад Иструм в боклучна яма, датирана през II век и втори пример, произхождащо от съвр. град Кьолн (античната Colonia Claudia Ara Agrippinensium), един от големите градски центрове в римската провинция Германия.

Много популярни са гърнетата за урина в Англия от времето на Тюдорите (управлявали кралство Англия през последната четвърт на XV до първите години на XVII век). Причината за това може да се търси в практическото приложение на физиологичната течност. Тя се използвала при обработката на кожа, прането на вълна и избелването на тъкани. Не трябва да се пропуска и употребата за медицински цели, т.нар. уринотерапия, позната още в древен Египет.

Другата интересна находка, намерена в първите дни от тазгодишните проучвания, е фрагмент от малка мраморна детска главичка. До сега от Нове са известни още две подобни. Всички те представляват част от статуарни групи, изобразяващи играещи деца. Детската скулптурка много напомня на релефа върху мраморен паметник, съхраняван в Лувъра, върху който са представени играещи с топки деца. Тази находка е постъпила случайно в сбирката на парижкия музей и единственото, което се знае за нея е, че е открита през 1861 г., но за съжаление, не е известно дори от коя римска  провинция произхожда.

По стиловите белези и контекста на откриване скулптурата от Нове може да бъде датирана във времето от началото до средата на III в. сл. Хр.

Всеки един световно известен музей би се гордял да съхранява в своите фондове подобна на откритата в Нове мраморна находка и за радост, Историческият музей в гр. Свищов ще прибави поредното бижу към своята колекция.



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов