Откриха Международна славистична конференция във ВТУ - velikotarnovo.utre.bg

Откриха Международна славистична конференция във ВТУ

27 юни 2019, 12:20 | Мария Христова
  • Снимка:
    ВТУ

Тазгодишното заседание е посветено на актуални теоретични и методологически проблеми

Днес в зала „Европа“ в Ректората на Великотърновския университет се откри Международна славистична конференция, съпътстваща работата на годишното заседание на Комисията за изучаване на славянските езици и литератури към Международния комитет на славистите.

Тазгодишното заседание на комисията е посветено на актуални теоретични и методологически проблеми на изучаването и преподаването на славянски езици, литератури и култури в университетите по света, както и в предучилищното образование.

Събитието беше открито от проф. д-р Лиляна Баич, председател на комисията и преподавател във Филологическия факултет на Белградския университет.

Проф. Лиляна Баич благодари на домакините за гостоприемството и предоставените условия за работата на комисията. Тя подчерта, че историческо Велико Търново е едно от най-добрите за провеждането на това научно събитие.

От името на домакините приветствие отправиха проф. д.и.н. Милко Палангурски, заместник-ректор по научната дейност, и проф. д-р Ценка Иванова, декан на Филологическия факултет.

Проф. Милко Палангурски прикани участниците в конференцията да се включат със своите разработки в научните конференции и изданията на ВТУ „Св. св. Кирил и Методий“. Той благодари на гостите и им пожела спорна работа.

От своя страна проф. Ценка Иванова подчерта, че Великотърновският университет е домакин за втори път на заседание на комисия, към Международния комитет на славистите, което е високо признание за работата на Филологическия факултет.

В работата на комисията ще се включат близо 20 нейни членове от 7 държави (България, Сърбия, Босна и Херцеговина, Македония, Полша, Русия, Украйна) и 13 университета. От българска страна участват седем преподаватели слависти от Великотърновския и Софийския университет.

Четири са тематичните блокове, предвидени за доклади, обмяна на мнения и споделяне на опит:

1) за славистиката в европейското национално и културно наследство;

2) за направленията в изучаването и развитието на славистичната наука в системата на университетското образование;

3) за интердисциплинарните изследвания в областта на славянските езици, литератури и култури;

4) за преподаването на славянските езици, литератури и култури в конфронтативна, интертекстуална и интеркултурна перспектива.

В последния ден на научния форум е предвидена екскурзия из забележителностите на Велико Търново, включваща обиколка на крепостта Царевец, църквата "Св. 40 мъченици", Самоводската чаршия.

 



Коментари

Няма коментари.

Добави коментар

* Задължителни полета