Откриха Международна славистична конференция във ВТУ

Животът

27-06-2019, 12:20

Снимка:

ВТУ

Автор:

Мария Христова

Всичко от Автора

Тазгодишното заседание е посветено на актуални теоретични и методологически проблеми

Днес в зала „Европа“ в Ректората на Великотърновския университет се откри Международна славистична конференция, съпътстваща работата на годишното заседание на Комисията за изучаване на славянските езици и литератури към Международния комитет на славистите.

Тазгодишното заседание на комисията е посветено на актуални теоретични и методологически проблеми на изучаването и преподаването на славянски езици, литератури и култури в университетите по света, както и в предучилищното образование.

Събитието беше открито от проф. д-р Лиляна Баич, председател на комисията и преподавател във Филологическия факултет на Белградския университет.

Проф. Лиляна Баич благодари на домакините за гостоприемството и предоставените условия за работата на комисията. Тя подчерта, че историческо Велико Търново е едно от най-добрите за провеждането на това научно събитие.

От името на домакините приветствие отправиха проф. д.и.н. Милко Палангурски, заместник-ректор по научната дейност, и проф. д-р Ценка Иванова, декан на Филологическия факултет.

Проф. Милко Палангурски прикани участниците в конференцията да се включат със своите разработки в научните конференции и изданията на ВТУ „Св. св. Кирил и Методий“. Той благодари на гостите и им пожела спорна работа.

От своя страна проф. Ценка Иванова подчерта, че Великотърновският университет е домакин за втори път на заседание на комисия, към Международния комитет на славистите, което е високо признание за работата на Филологическия факултет.

В работата на комисията ще се включат близо 20 нейни членове от 7 държави (България, Сърбия, Босна и Херцеговина, Македония, Полша, Русия, Украйна) и 13 университета. От българска страна участват седем преподаватели слависти от Великотърновския и Софийския университет.

Четири са тематичните блокове, предвидени за доклади, обмяна на мнения и споделяне на опит:

1) за славистиката в европейското национално и културно наследство;

2) за направленията в изучаването и развитието на славистичната наука в системата на университетското образование;

3) за интердисциплинарните изследвания в областта на славянските езици, литератури и култури;

4) за преподаването на славянските езици, литератури и култури в конфронтативна, интертекстуална и интеркултурна перспектива.

В последния ден на научния форум е предвидена екскурзия из забележителностите на Велико Търново, включваща обиколка на крепостта Царевец, църквата "Св. 40 мъченици", Самоводската чаршия.

 



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов