Свищов отпразнува 142 години от освобождението

Мисия

27-06-2019, 17:07

Снимка:

община Свищов

Автор:

Мария Христова

Всичко от Автора

Празнични слова произнесоха кметът Генчо Генчев и консулът на Генералното консулство на Руската Федерация в Русе Андрей Громов

Празникът на града започна по традиция в храм „Света Троица“, където в 10.00 часа бе отслужен благодарствен молебен за здравето на военнослужещите и благополучието на България. Архиерейският наместник отец Руслан Личев говори за така жадуваната и изстрадана свобода на българския народ, която трябва да ценим и която не ни е дарувана, а е извоювана. „Свобода, която ние всеки ден трябва да приучваме и да ценим в себе си. Свобода, която ни дава ангажимент към това, което успяваме да придобием и да оставим на този свят. За всички нас е важно да оставим следа на свободата след себе си.“, каза той, след което благослови жителите на Свищов.

Програмата продължи на Братската могила в м. „Паметниците”, където свещениците от Свищовска духовна околия отслужиха заупокойна панихида за загиналите в Руско-турската война. Гости на събитието бяха консулът на Генералното консулство на Руската Федерация в Русе Андрей Громов, заместник-областните управители на област Велико Търново инж. Детелина Борисова и Ивета Кабакчиева, ректорът на СА „Димитър А. Ценов“ доц. д-р Иван Марчевски, Борислав Борисов – началник отдел „Статистика“ в гр. Велико Търново, инж. Емануил Манолов – кмет на община Павликени, председатели на общински съвети, кметове на кметства и общини.

Празнични слова произнесоха кметът на Свищов Генчо Генчев и консулът на Генералното консулство на Руската Федерация в Русе Андрей Громов, които подчертаха значимостта на изхода от битката на 27 юни 1877 година за свободата на цяла България. Н.Пр. Андрей Громов благодари на кмета на Свищов за съхраняване на паметта за историческите събития и историческите паметници. Той каза още: „Аз съм запознат с вашите планове за реконструкция на това прекрасно място, съвместно с Министерството на културата. Това е голям и важен проект, за което ви желая много успехи в това дело. Надявам се, че след неговото приключване град Свищов ще привлича още повече туристи от различни страни и най-вече от Русия. Тези хора ще могат отблизо да се запознаят с историята на освобождението на България.“.  

Поздравителни адреси по повод празника бяха изпратени от Н. Пр. г-н Йон Гълеа – посланик на Румъния в Република България, народният представител от 44-то Народно събрание д-р Станислава Стоянова, Народните представители от ПП ГЕРБ в Великотърновски избирателен район, инж. Даниел Панов – председател на УС НСОРБ, Силвия Георгиева  - изпълнителен директор на НСОРБ, д.и.н. Янка Такева – председател на СБУ, Петър Горльовски – председател на Държавна агенция за метрологичен и технически надзор, Димитрий Котов – кмет на град Железногорск, Русия, кметове на кметства и общини в България.

Програмата завърши с церемония по поднасяне на венци и цветя в памет на загиналите при Свищов за освобождението и независимостта на България, а участие в нея взеха деца от ДГ „Радост“, които с изключителен патриотизъм рецитираха и пяха песни за славната история на България и любовта към Родината.

Празникът на Свищов продължава от 20.00 ч. на пл. „Алеко“, където ще се състои едно театрално-музикално представление посветено на Освобождението на Свищов. Концерт „ВЪЗРОЖДЕНИЕ“ на Симфониета ВРАЦА и Трио „ТЕНОРИТЕ“ ще накара всички присъстващи да се замислят за Родината, Историята, Живота и Любовта...



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов