РИОСВ – Велико Търново посрещна деца за деня на река Дунав - velikotarnovo.utre.bg

РИОСВ – Велико Търново посрещна деца за деня на река Дунав

29 юни 2019, 09:25 | Мария Христова
  • Снимка:
    архив

Басейнът на реката е с площ 817 000 км ² и включва 19 страни

РИОСВ – Велико Търново посреща деца от две великотърновски занимални “Алианс Лингва” и “Мечо Пух” за представяне на река Дунав и нейното биологично разнообразие. По този начин беше отбелязан Денят на река Дунав - 29 юни. Подготвени бяха презентация за реката, задачи за самостоятелна работа и рисуване, кратки филми за интересни птици и животни. Децата имаха възможност да видят Червената книга на България със защитените видове растения, гъби, животни и местообитания.

Денят на река Дунав се отбелязва на 29 юни по инициатива на Международната комисия за защита на река Дунав. На тази дата е подписана Конвенцията за защита на река Дунав от всички страни в басейна на реката.

Денят на Дунав цели да засили усещането на жителите, че споделят един речен басейн и следователно са зависими от него и помежду си; да представи река Дунав като естествена и историческа връзка между народите в Европа; да вдъхнови и предизвика дейности за поддържането и подобряването на качеството на екосистемите в Дунавския басейн; да  осигури информация на обществеността за протичащите процеси в управлението на водите, както се изисква от Рамковата директива за водите на Европейския съюз.

Река Дунав е втората по големина река в Европа. Басейнът на реката е с площ 817 000 км ² и включва 19 страни, което го прави обединяващ най-много страни по света. От извора си в Германия до румънско-украинската делта, реката изминава над 2845 км, свързвайки 81 милиона души от Германия, Австрия, Чехия, Словакия, Унгария, Словения, Хърватия, Босна и Херцеговина, Сърбия, Черна гора, Румъния, България, Молдова и Украйна.

Реката е източник на живот, енергия, храна, вода, транспорт, място за отдих. Тя е връзка между европейските страни и обединява различни езици, култури и истории. Басейнът на река Дунав се отличава с голямо разнообразие от екосистеми и е местообитание за много животински и растителни видове.

 Коментари

Няма коментари.

Добави коментар

* Задължителни полета