Разкопките на Калето край Свищов продължават и през 2020 г.

Мисия

29-06-2019, 15:00

Снимка:

община Свищов

Автор:

Мария Христова

Всичко от Автора

Боил Банов обеща, че Министерство на културата ще подпомогне финансирането

При посещението си в Свищов, министърът на културата Боил Банов обеща, че Министерство на културата ще подпомогне финансирането на втория етап от археологическите проучвания на крепостта „Калето“, стартирали през юни тази година и оглавени от проф. Николай Овчаров.
Първия етап от проведените вече разкопки разкриха, че всъщност крепостта има добре запазен вид, което дава основание те да продължат и да начертаят нова перспектива за едно добро експониране и възстановяване на обекта. Предвид това, че крепостта е от малкото добре документирани и при възможността за възстановяване, тя би се превърнала в интересен туристически обект и би била една от историческите забележителности в централната част на Свищов.
След направените проучвания проф. Овчаров представи откритите до момента археологически находки и поясни, че те дават яснота за различните периоди от съществуването на крепостта. Той заяви, че е силно обнадежден при наличието на прекрасни гравюри, които илюстрират как е изглеждала цитаделата да се направи в бъдеще възможно най-автентична реставрация.
Община Свищов е инициатор за стартирането на археологическите дейности на „Калето“ и финансира първия етап от тях. Идеята е процесът да продължи и след като Министерство на културата ще подпомогне финансирането му, Общината ще настоява за цялостно проучване, консервация и качествено експониране на съоръжението.
 



Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)